Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 18 oktober 2016

  Nytt kapital ger Gårdsfisk skjuts framåt

  Statliga riskkapitalbolaget Almi Invest investerar drygt två miljoner kronor i fiskodlingsföretaget Gårdsfisk.

  FOTO: Fredrik Thunberg

  – Pengarna ger oss en trygghet, innan har vi varit bakbundna för att vi inte haft ekonomisk möjlighet att göra det vi borde göra, säger Johan Ljungquist, marinbiolog och en av grundarna av Gårdsfisk.

  På en gård utanför skånska Tollarp pågår sedan några år ett intensivt utvecklingsarbete kring ett hållbart, slutet system med bassänger för fiskodling.

  I dag har Gårdsfisk odlingstillstånd för 40 ton fisk per år och säljer fisk till ett tiotal lokala Ica- och Coop-butiker, men den långsiktiga tanken är att företaget ska sälja odlingssystemet till lantbrukare som vill bredda sin verksamhet.

  Odla fisk hemma

  Meningen är att de ska kunna odla fisk hemma i ladan och återanvända det näringsrika restvattnet från systemet som gödning på åkern.

  – Det är i princip inte konstigare än annan djurhållning. Många lantbrukare som lagt ned djurproduktionen blir beroende av konstgödsel. Samtidigt finns det många tomma lokaler på landsbygden, indirekt är det kapitalförstöring, säger Johan Ljungquist.

  Det nya kapitalet ska bland annat finansiera företagets nya odlingsanläggning som också ska fungera som utbildningslokal. Omkring ett tiotal lantbrukare står enligt Johan Ljungquist mer eller mindre i startgroparna för att testa fiskodling med systemet.

  Metoden är teknikintensiv och för att odlarna ska lära sig hantera pumpar och annat ska de kunna praktisera på anläggningen.

  Optimera användningen av gödning

  Målet är att det första systemet med fiskodling ska vara på plats hos en lantbrukare i slutet av 2017. Innan dess vill Johan Ljungquist och medgrundaren Mikael Olenmark optimera användningen av gödning från systemet.

  – Det är en sak att lägga ut det på åkern, men sedan är frågan vilka grödor som är optimala att odla i en produktion med fiskgödsel, säger Johan Ljungquist.

  VIDEO: ATL besökte Gårdsfisk 2014 – så här såg det ut då

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen