Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 april 2019

  Nytt hot mot svenska bärodlingar sprider sig

  En skadeinsekt från Sydostasien har börjat sprida sig i Sverige. Nu hotas svenska bärodlingar av Suzukiflugan. ”Blir det ett stort bekymmer så måste vi lägga om produktionen”, säger bärodlare Peter Johansson till P4 Sörmland.

   Bilderna är arkivbilder och har inget med insekten att göra.
  Bilderna är arkivbilder och har inget med insekten att göra. FOTO: Mostphotos

  En ny insekt sprider sig över landet och hotar skada svensk bärodling, rapporterar P4 Sörmland. Det är den så kallade Suzukiflugan, som kommer från Sydostasien. Den är som en bananfluga i storlek och lägger ägg i bär och frukt.

  – Flugan lägger ägg i bären, som sedan blir till ett myller av små larver, säger Magnus Engstedt, rådgivare vid Bärfrämjandet till P4 Sörmland.

  Svår att bekämpa

  Flugan har ställt till stor skada i andra länder i Europa. Bland annat finns rapporter från Italien om 80-procentiga skador på odlade jordgubbar.

  Skadeinsekten har tidigare setts till i Skåne men verkar nu ha tagit sig upp till Mälardalen. Bärodlaren Peter Johansson på Solby gård utanför Eskilstuna, berättar om oron för P4 Sörmland.

  – I dagsläget finns inget sätt att bekämpa Suzukiflugan och blir det ett stort bekymmer så måste vi lägga om produktionen, säger han.

  Enligt Vetenskapsradion kan spridningen av Suzukiflugan motverkas av tex. parasitsteklar.

  Relaterade artiklar

  Till toppen