Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 juni

  Nytt hot mot skånska äpplen

  En stor inflygning av rönnbärsmal i Skåne hotar äppelskörden. De preparat som finns att tillgå slår även ut nyttoinsekterna och rubbar balansen i odlingen flera år framöver.

   Rönnbärsmal.
  Rönnbärsmal. FOTO: jordbruksverket

  Efter fler tuffa frostnätter sent i våras hotas nu äppelodlingen i Skåne av insektsangrepp.

  Så här höga förekomster av rönnbärsmal har vi inte sett på många år, säger Sanja Manduric, växtskyddsrådgivare på Jordbruksverket.

  Oron är stor bland odlare och rådgivare eftersom det inte finns några effektiva bekämpningsmedel mot rönnbärsmal. De insektscider som används mot andra skadeinsekter kan vara verksamma även mot rönnbärsmal men osäkerheten är stor och det finns en baksida.

  Problemet är att vi inte vet så mycket om effekterna på rönnbärsmal. Det vi däremot vet med säkerhet är att om preparat med bredverkan används mitt i högsommaren rubbar det den naturliga balansen mellan nyttodjur och skadedjur i odlingen. Då finns risk att det leder till ett ökat behov av bekämpning under flera år framöver, säger Sanja Manduric.

  Hon menar att användningen av pyretroider riskerar att leda till en ond cirkel och det blir problem med skadedjur även nästa år då nyttodjuren är utslagna.

  Därför är preparaten vare sig något hon vill rekommendera eller odlarna vill använda men tillgängliga biologiska preparat har dessvärre dålig effekt mot rönnbärsmal.

  Frostnätterna påverkade

  Läget är bekymmersamt. Skörden är redan påverkad av frostnätterna och odlarna ser inte ut att ha inget annat val, säger Sanja Manduric.

  Parallellt med inflygningen av rönnbärsmal är trycket också stort från äppelvecklare. Här har rådgivarna jobbat hårt för att implementera strategier för biologisk bekämpning i kombination med ferromonförvirring. En metod som visat sig framgångsrik och inte påverkar nyttodjuren.

  Bakom den stora inflygningen av rönnbärsmal ligger fjolårets rikliga blomning i rönn. Det gav goda förutsättningar för förökning för rönnbärsmalen. I år är blomning och fruktsättning inte lika goda och rönnbärsmalen flyger då in i äppelodlingarna i stället.

  Inflygningen av rönnbärsmal kommer att påverka skördeutfallet.

  Det säger Henrik Stridh, vd sydsvenska samarbetsorganisationen Äppelriket som står bakom merparten av den svenska äppelodlingen.

  Risken finns att vi kommer att få stora skador men det ser vi när äpplena börjar plockas i augusti-september, säger han.

  Arbetet pågår med att identifiera odlare i riskzonen men risken är störst för ekologiska äppelodlare. Här finns biologisk bekämpning att tillgå med baciller som parasiterar larverna men effekten bedöms som osäker. Ett annat alternativ är kontaktverkande rapsolja.

  Problemet är att du nog inte gärna kör ut med olja i 30 graders värme då risken är för stor att bladverken bränns. Dessutom måste du ut och spruta 3 – 4 gånger för att få effekt. Det är ett tufft läge, säger Henrik Stridh.

  FOTO: Johan Nilsson/TT

  Relaterade artiklar

  Till toppen