Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 30 oktober 2019

  Nytt genombrott för svensk utsädesmetod

  Svenskutvecklade Thermoseed tas i bruk hos det franska utsädesföretaget Epilor. Internationellt har intresset aldrig varit så stort som nu, säger vd Kenneth Alness.

   Det franska utsädesföretaget Epilors Thermoseed-anläggning togs i bruk i mitten på oktober. Epilor producerar årligen cirka 12 000 ton utsäde för den franska och europeiska marknaden.
  Det franska utsädesföretaget Epilors Thermoseed-anläggning togs i bruk i mitten på oktober. Epilor producerar årligen cirka 12 000 ton utsäde för den franska och europeiska marknaden. FOTO: Lantmännen

  Efter att ha testat Thermoseed i höstvete i fältförsök i fyra år har det franska utsädesföretaget Epilor tagit sin nya Thermoseed-anläggning i drift. Det blir därmed den andra anläggningen som invigs i Frankrike i år.

  – Det känns som om vi är på väg mot vårt stora genombrott vilket vi är väldigt glada för. Vi har jobbat länge med detta, säger Kenneth Alness, vd för Thermoseed Global AB.

  Thermoseed är en teknik för behandling av utsäde utan kemikalier. Utsädet behandlas i stället med fuktig luft och värme för att eliminera utsädesburna svampangrepp. Forskningen bakom metoden tog fart i början på 1990-talet i Uppsala och 1998 var Kenneth Alness med och bildade grunden till det bolag som nu ägs till 90 procent av Lantmännen och till 10 procent av honom själv.

   Kenneth Alness, vd för Lantmännen Bio agri.
  Kenneth Alness, vd för Lantmännen Bio agri. FOTO: Frida Jonson

  Ringer från nya länder

  I september 2018 tecknades avtal med franska Epilor, ett utsädesföretag som ägs av tre franska lantbrukskooperativ. Epilor producerar årligen cirka 12 000 ton utsäde för den franska och europeiska marknaden. Epilors nyöppnade Thermoseed-anläggning har en kapacitet på tolv ton per timme och ambitionen är att metoden på sikt ska användas till allt spannmålsutsäde. I april invigde ett annat franskt företag en Thermoseed-anläggning som sedan hösten 2018 används för behandling av linutsäde.

  – Vi är vana vid att företag är nyfikna men försiktiga. Men nu ringer nya företag från nya länder på löpande band och är entusiastiska över vår teknik, säger Kenneth Alness.

  Konsumentönskan

  Framför allt är intresset mycket stort i Centraleuropa, tillägger han. Det finns flera orsaker till det växande intresset. En anledning är att tillgången till godkända kemiska betningsmedel minskar i EU. En annan är att konsumenter och livsmedelsindustri driver på för minskad kemikalieanvändning och ökad hållbarhet.

  I Sverige finns tre Thermoseed-anläggningar, precis som i Norge.

   Thermoseed i Eslöv.
  Thermoseed i Eslöv. FOTO: Johan Olsson

  Testar nya grödor

  – Min bedömning är att vi har 25 till 30 procent av utsädesmarknaden i Sverige, och två tredjedelar av marknaden i Norge, säger Kenneth Alness.

  Även i Japan och i USA finns en anläggning i respektive land. Thermoseed-metoden används på alla spannmålsslag i Sverige samt på ris internationellt. I skånska Bjuv finns en testanläggning där metoden praktiseras på utsäde av bland annat lök, spenat och morot.

  Relaterade artiklar

  Till toppen