Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 september 2019

  Nytt fusk med livsmedel i Frankrike

  Vaux, Frankrike

  Vattniga kycklingfiléer från Danmark, betalade med EU-medel. Franska hjälporganisationer har återigen drabbats av livsmedelsfusk.

  Nu hårdnar kraven på ursprungsmärkning av mat som delas ut till behövande.

  FOTO: onebluelight

  Franska hjälporganisationer har köpt 360 ton kycklingfiléer, som ska delas ut till behövande via livsmedelsbanker. Nu visar kontroller att de djupfrysta filéerna innehåller för mycket vatten i förhållande till EU:s gränsvärden.

  Historien väcker extra upprördhet med tanke på att det bara är tre månader sedan som myndigheterna avslöjade att 780 ton falska köttfärsbiffar hade levererats till samma organisationer.

  I båda fallen har köpen finansierats av FEAD, alltså fonden för europeiskt bistånd, och i båda fallen är det franska staten som har skött upphandlingen.

  Köttfärsbiffarna, som innehöll hud, brosk och ben, kom från Polen. De vattniga kycklingfiléerna har importerats via ett företag i Danmark.

  Vem är ansvarig?

  Franska och danska myndigheter ska nu utreda vem som eventuellt har försökt att sko sig på affären, och är ansvarig för den höga vattenhalten. En fråga är till exempel om den danska försäljaren har tillsatt vatten för att öka sin lönsamhet.

  Tills vidare har utdelningen av kycklingfiléerna stoppats. De är visserligen inte hälsofarliga, men de innehåller inte heller de näringsämnen som mottagarna behöver.

  – Målet med FEAD-programmet är att personer som lever under prekära förhållanden ska få i sig proteiner. Här har man sålt vatten och tagit betalt för kyckling, säger Jacques Bailet, som är språkrör för de franska livsmedelsbankerna, till radiokanalen France Info.

  Att de vattniga kycklingfiléerna upptäcktes beror sannolikt på att franska myndigheter har skärpt sina kontroller till följd av skandalen med köttfärsbiffarna. Den sistnämnda historien gjorde också att ett annat allvarligt problem kom i dagen.

  Under sommaren försökte en parlamentarisk utredning ta reda på ursprunget till biffarna, och vem som egentligen hade fuskat. Men undersökningen kom inte längre än till det polska industriföretag, som hade fungerat som mellanhand. Därefter tar spåren slut.

  De franska parlamentarikerna vill därför skärpa reglerna för spårning vid upphandling av livsmedel. I framtiden ska varornas ursprung redan framgå vid anbudsförfarandet.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen