Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 17 september 2018

  Nytt dukskärbord från Claas - men svenska importören tvekar

  Convio är namnet på Claas nya dukbord som säljs i arbetsbreddarna mellan 10,8 till 13,8 meter. Enligt företaget ska dukbordet ge stora kapacitetsförbättringar. Men ändå tvekar den svenska importören.

  Kännetecknande för det nya dukbordet är den flacka vinkeln för matardukarna som skall underlätta intag av skrymmande grödor. På Claas uppger man att kapaciteten under gynnsamma förhållanden är cirka 10 procent högre med det nya dukbordet jämfört med ett konventionellt skärbord.

   Claas nya dukskärbord Convio finns i arbetsbredder på 10,8, 12,3 och 13,8 meter, men det är inte säkert att vi får se dem i Sverige.
  Claas nya dukskärbord Convio finns i arbetsbredder på 10,8, 12,3 och 13,8 meter, men det är inte säkert att vi får se dem i Sverige. FOTO: Anders Nilsson

  Dukbordet har två sidodukar för transport av grödan in mot mitten och en mittduk för transport in mot inmatningskanalen. Hastigheten för inmatningsdukarna justeras automatiskt till framkörningshastigheten.

  Reversering av bordet kan ske i två steg. Vid mindre störningar på flödet kan mitt- och sidobanden reverseras under tiden som tröskar arbetar. Vid stopp i inmatningen reverseras mittband och inmatningselevator.

   Skärbordet har tre matardukar, två sidodukar och en mittduk som transporterar materialet in mot inmatningselevatorn.
  Skärbordet har tre matardukar, två sidodukar och en mittduk som transporterar materialet in mot inmatningselevatorn. FOTO: Anders Nilsson

  Både fast knivbalk och flexbord

  Det nya dukbordet finns både med fast knivbalk och som så kallat flexbord, där skärbordsbotten och knivbalk kan röra sig upp och ner i sektioner.

  Speciellt för Claas dukbord är att det bärs upp av inmatningskanalen utan stödhjul och med flexfunktion regleras de individuella sektionerna av ett aktivt reglersystem som också reglerar höjden för själva skärbordet.

   Skärbordet styrs aktivt av avkännarmedar och har inga stödhjul, utan bärs helt av inmatningskanalen.
  Skärbordet styrs aktivt av avkännarmedar och har inga stödhjul, utan bärs helt av inmatningskanalen. FOTO: Anders Nilsson

  På dukskärbordet har haspeln en mera aktiv roll att dra in grödan och på Convio skärbordet är haspelns dragkraft därför inställbar.

  Rapsutrustning finns som tillvalsutrustning. Den består av matningsskruvar i ovandelen av skärbordets bakvägg och sidoknivar som monteras utan verktyg.

   På ett dukskärbord har haspeln en mera aktiv roll att få in grödan i skärbordet. Haspelns dragkraft är inställbar.
  På ett dukskärbord har haspeln en mera aktiv roll att få in grödan i skärbordet. Haspelns dragkraft är inställbar. FOTO: Anders Nilsson

  Inte sålts i Sverige

  Claas har redan tidigare haft ett dukbord i programmet men inga bord har hittills sålts i Sverige. Göran Sundqvist, produktchef för tröskor och hackar på Swedish Agro Machinery säger så här:

  – Det är ingen tvekan att dukbordet under gynnsamma förhållanden gör ett bra arbete. Men en skördetröska måste prestera i alla grödor och när vi vet att Vario-bordet är en produkt som fungerar väl under alla förhållanden så har vi hittills varit avvaktande, säger han.

   Skruven bak på skärbordet hjälper till att transportera skrymmande grödor in mot mitten.
  Skruven bak på skärbordet hjälper till att transportera skrymmande grödor in mot mitten. FOTO: Anders Nilsson

  Framför allt skörd av raps kan vara en utmatning med dukbord och det är under gynnsamma förhållanden med stående gröda som dukbord visar den största kapacitetsökningen.

  – Man har kört med dukbord i Danmark och där är erfarenheterna positiva, så vi följer givetvis utvecklingen noga, säger Göran Sundqvist.

  Relaterade artiklar

  Till toppen