Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 9 juli 2017

  Nytt centrum ska hantera vattenfrågan

  Nu inrättas ett kompetenscentrum för lantbrukets vattenhushållning. Det ska ge bättre samverkan i vattenfrågan.

   Lantbrukets vattenhushållning är en fråga som kompetenscentrum ska jobba med.
  Lantbrukets vattenhushållning är en fråga som kompetenscentrum ska jobba med. FOTO: Mostphotos

  Jordbrukets vattenhushållning är en del av handlingsplanen för en ny livsmedelsstrategi. Regeringen har konstaterat att tillgången till produktiv jordbruksmark är viktig om livsmedelsproduktionen ska öka.

  ”Markens vattenhushållning, det vill säga tillgången till rätt mängd vatten vid varje tidpunkt, är en avgörande faktor för att behålla och öka markens bördighet. Marken behöver dräneras och ibland bevattnas för att skapa goda förutsättningar för odling”, säger Tomas Johansson, utredare på växt- och miljöavdelningen vid Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

  ATL TV Råd till lantbrukare med vattenbrist

  Därför har Jordbruksverket fått uppdraget att inrätta ett kompetenscentrum som ska hantera frågan om vattenhushållning. Uppdraget går ut på att öka kunskapen inom området på både Jordbruksverket och andra myndigheter.

  Jordbruket behöver också anpassas till ett förändrat klimat med både mer regn och längre torrperioder konstaterar Jordbruksverket.

  ”Vattenfrågan är komplex, det finns många aspekter att ta hänsyn till och allt hänger ihop. Olika myndigheter har olika ansvar”, säger Tomas Johansson.

  LÄS MER 200 miljoner mot vattenbristPREMIUM Kamp om vattnet slår mot satsande djurbönder

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen