Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 december 2013

  Nytt besked om den gmo-fria sojan

  Enligt Agrotrace, som förser den europeiska foderindustrin med gmo-fria råvaror, ökar den konventionella odlingen av sojabönor i Brasilien.

  Argentinsk gmo-soja. Arkivbild.
  Argentinsk gmo-soja. Arkivbild.

  Enligt uppgifter från Lantmännen som ATL tidigare skrivit om beror den oväntat stora höjningen på premien för gmo-fri soja nyligen på att produktionen av konventionell soja minskar i Brasilien.

  Men Jochen Koester, vd på Agrotrace, förmedlar en helt annan bild till papperstidningen ATL. Att odlingen minskar stämmer inte, hävdar han.

  Han säger till tidningen att andelen konventionell soja i Brasilien visserligen minskat på senare år men att det beror på att odlingen av genmodifierad soja exploderat, inte på att den konventionella odlingen minskat. Men även trenden med ökande odling av genmodifierad soja har nu vänt, enligt Jochen Koester som anger rädslan för glyfosatresistenta ogräs som ett av flera skäl till detta.

  Den kraftigt höjda premien på gmo-fri soja tillskriver han i stället enbart logistikproblem i Brasilien.

   

  Relaterade artiklar

  Till toppen