Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 3 augusti 2019

  Trump: Nytt avtal ökar USA:s köttexport till EU

  USA är överens om ett avtal med EU som ska leda till ökad export av amerikanskt kött.

   "Jag vill skydda våra bönder och ge dem lika villkor", sade Trump på fredagen om det nya köttavtalet med EU.
  "Jag vill skydda våra bönder och ge dem lika villkor", sade Trump på fredagen om det nya köttavtalet med EU. FOTO: Mostphotos OBS: Bilden är ett montage

  Det meddelade president Donald Trump under en presskonferens i Vita huset på fredagskvällen.

  – Jag vill skydda våra bönder och ge dem lika villkor, sade Trump om avtalet.

  Avtalet undertecknades från EU-håll av bland annat Stavros Lambrinidis, EU-ambassadör i USA. Men överenskommelsen måste först godkännas av EU-parlamentet för att slutgiltigt antas, rapporterar Reuters.

  Uppgörelsen skulle ge amerikanska jordbrukare tillgång till ungefär 80 procent – motsvarande 35 000 ton – av den årliga EU-kvoten för hormonfritt nötkött under sju år. Den tullfria exporten av kött till EU ökar med 46 procent redan under det första året, enligt Trump, och med ytterligare 90 procent på sju år.

  – Detta avtal kommer att sänka handelsbarriärerna i Europa, tillade presidenten.

  Samtidigt har EU-kommissionen betonat att alla typer av nötköttavtal med USA inte ökar nötköttsimporten i sin helhet. Kommissionen har också framhållit att allt kött som importeras från USA ska vara hormonfritt och följa EU:s livsmedelsregler.

  För USA:s del skulle uppgörelsen kunna mildra en del av den skada som de nya kinesiska tullarna på amerikanska produkter medfört, skriver Reuters.

  Relaterade artiklar

  Till toppen