Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 3 januari 2018

  Nystartat företag gör traditionsrik yoghurt

  De lämnade storstan för att satsa på sin företagsidé, Elsekjells mejeri gör traditionell yoghurt av svenska råvaror utan tillsatser.

  Sara Färlin Tynelius och hennes man Gustaf Tynelius arbetade tidigare som civilingenjörer i Stockholm respektive Köpenhamn. I storstädernas kaféer märkte de av ett ökat utbud av yoghurt som alternativ till mackor och bakverk. Men mejeriprodukterna var ofta importerade och innehöll tillsatser vilket födde idén att starta ett mejeri som producerade yoghurt av svenska, naturliga råvaror. Några kilometer söder om Sjöbo hittade de ett korsvirkeshus till salu med ett uthus som kunde byggas om till mejeri. I slutet av 2015 lämnade den första yoghurtleveransen Elsekjells mejeri.

   Det tar ungefär ett dygn att processa mjölken till färdig yoghurt, berättar Sara Färlin Tynelius.
  Det tar ungefär ett dygn att processa mjölken till färdig yoghurt, berättar Sara Färlin Tynelius.

  – Vi kände att vi ville testa och här finns mycket bärodlare i närheten. Vi försöker köpa in ekologiskt när det finns men prioriterar framförallt svenskt och närodlat, säger vd:n Sara Färlin Tynelius som sköter mejeriets dagliga drift.

  Yoghurten är traditionellt tillverkad vilket betyder att den är ohomogeniserad och toppas av ett tunt gräddskikt. Fetthalten är naturlig och ligger på strax över fyra procent. Yoghurten säljs naturell i enkilosburkar eller i portionsförpackningar på 180 gram med ett lock fyllt med granola eller egenkokad sylt. Krav-mjölken hämtar paret från närbelägna Pålstorps gård.

   För dagen pågår ingen produktion i mejeriet så dottern Ingrid får följa med på studiebesök.
  För dagen pågår ingen produktion i mejeriet så dottern Ingrid får följa med på studiebesök.

  – Vi använder mjölk från de lågmjölkande korna eftersom de ger en högre fett- och proteinhalt. Då får yoghurten en bättre, hårdare konsistens. Smaken är mild för att lyfta fram bärsmakerna, säger Sara.

  Mejerimaskinerna har paret köpt begagnat och modifierat för att passa i verksamheten. I pastöriseringen hettas mjölken upp genom plattvärmeväxling till cirka 90 grader i fem minuter. Därefter tillsätts fransk yoghurtkultur och yoghurten fermenteras direkt i burkarna.

   Smakkombinationen rosenkvitten och äpple säljer bra i Stockholm men skåningarna föredrar hallon.
  Smakkombinationen rosenkvitten och äpple säljer bra i Stockholm men skåningarna föredrar hallon.

  – Att lära sig produktionen var en stor utmaning. Vi har dragit nytta av vår civilingenjörsutbildning och så har vi fått experthjälp från pensionärer i mejeribranschen, säger Sara Färlin Tynelius.

  Yoghurtens hållbarhet är tre veckor och för att minska andelen socker i tillbehören kokas även sylterna kontinuerligt. Varje vecka producerar Elsekjells mejeri 125 till 250 liter yoghurt som säljs genom Bondens skafferi i södra Sverige och Köpenhamn eller direkt till butiker och restauranger. När parets nio månader gamla dotter blivit lite äldre kan det bli aktuellt att öka produktionen.

  – Vi har fått en väldigt bra respons och mejeriet har kapacitet att producera större volymer. Men för oss är det viktigt att bibehålla en hög kvalitet och i så fall växa kontrollerat, säger Sara Färlin Tynelius.  

  LÄS OCKSÅ: Fullt ös på Furumossens gårdsmejeriLÄS OCKSÅ: Ekologiskt lantbruk satsar på mjölkLÄS OCKSÅ: Därför stoppades den utländska oxfilénLÄS OCKSÅ: Teknikåret som gick

   Yoghurtburkarna är tillverkade av skogsråvara från Stora Enso.
  Yoghurtburkarna är tillverkade av skogsråvara från Stora Enso.

  ELSEKJELLS MEJERI

  Företagsform: Aktiebolag

  Antal anställda: 1

  Omsättning: 193 000 kronor (2016)

  Resultat: -146 000 kronor (2016)

  Vinstmarginal: -69 procent (2016)

  Areal: Produktionsyta på cirka 40 kvadratmeter

   Pastören är mejeriets hjärta. 
  Pastören är mejeriets hjärta. 

  TRE TIPS FRÅN SARA FÄRLIN TYNELIUS:

  • ”Försök att bidra till att göra världen lite bättre”.

  • ”Fokusera på de positiva framstegen snarare än de negativa snedstegen” 

  • ”Ta kontakt med personer som har yrkeserfarenhet, pensionärers kunskap kan vara en stor tillgång”

  FAKTA ELSEKJELLS YOGHURT

  Yoghurten säljs naturell eller tillsammans med egenkokad sylt i smakerna hallon, havtorn och äpple, rosenkvitten och äpple eller jordgubbar och svartvinbär. Elsekjells har även en variant med granola som görs av St Jakobs Stenugnsbageri. 

  Relaterade artiklar

  Till toppen