Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Krönika 21 september 2017

  Nyheter mellan raderna i höstbudgeten

  I onsdagens budgetproposition fanns det extra pengar till allt från hyggesfritt skogsbruk till djurskyddskontroller och civilförsvar, skriver ATLs politikreporter Sara Johansson.

  Det är inte konstigt att det i en höstbudget före ett valår och under högkonjunktur regnar satsningar över stort och smått. I onsdagens budgetproposition fanns det extra pengar till allt från hyggesfritt skogsbruk till djurskyddskontroller och civilförsvar. Men i en närmare 4000 sidor lång budget finns det också en del att lära av det som inte skrivs, eller som skrivs sådär i förbifarten, utan några vidhäftade anslag på X antal miljoner över tre år.

  En fråga som lyste med sin frånvaro var den förändrade djurskyddslag som regeringen enligt sin egen planering ska lägga förslag om senast i januari nästa år. Den nämndes inte med ett ord, däremot lyftes Sveriges roll som föregångsland med en roll att höja ribban för djurskyddet i EU flera gånger.

  Det motsatta gällde för vägslitageskatten. Den hade kunnat förbigås med tystnad, begravd under det till rätt lite förpliktigande ”bereds på regeringskansliet” om frågan väckts. Ändå väljer regeringen att ge riksdagen, och alla andra lusläsare av budgetpropositionen, en förhandsvarning om att ett besked kommer före mandatperiodens utgång.

  Det står inte uttryckligen att det är en proposition eller ens ett förslag som kommer, bara att regeringen ska ”återkomma till riksdagen” i frågan. Men av sammanhanget framgår tydligt att regeringen fortfarande stöttar en skatt på tung vägtrafik, och att den ska vara differentierad, av regionalpolitiska skäl.

  Det kan förstås hända att regeringen hittar lösningar på alla de invändningar som kritikerna haft på vägslitageskatten, och att det går att få en riksdagsmajoritet för den. Det kommer ändå vara väldigt svårt att hinna få något klubbat före valet. Då är frågan om det egentligen handlar om att signalera till sina egna väljare om vad man vill göra, oavsett chanserna till framgång. Sådant är också viktigt inför ett riksdagsval.

  Några andra nyheter i höstbudgeten:

  Utökat stöd för omställning till ekologiskt jordbruk.

  Mer pengar till djurskyddskontroll.

  Satsning på vägunderhåll.

  Kompetenscentrum för växtförädling vid SLU.

  Skogsstyrelsen får extra pengar för att främja hyggesfritt skogsbruk.

  Jordbruksverket, Livsmedelsverket och SVA får extra pengar för att arbeta med civilförsvarsfrågor.

  Detta är en kommenterande text i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att skribenten svarar för åsikterna i artikeln. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Till toppen