Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 28 maj

  Nygammal gröda ska säkra fodret

  En öländsk satsning på foderbetor har ökat intresset för den nygamla grödan.

   Andreas Fredriksson, Farmac, satsar på foderbetor.
  Andreas Fredriksson, Farmac, satsar på foderbetor. FOTO: Privat

  Nu satsar Andreas Fredriksson på maskinstationen Farmac på Öland på foderbetor och har sått 45 hektar av den nygamla grödan hos sex öländska nötdjursbönder. Det betyder att den odlade arealen för grödan ökar med nära 20 procent, till cirka 300 hektar i Sverige.

  De öländska foderbetorna ska gå in i grovfoderstaten för att få upp energiinnehållet och förbättra smaken.

  – Vi måste producera mer foder på ön och foderbetan är en högavkastande gröda med en så lång växtperiod att den tål torkperioder. Det passar Öland och den är bra i växtföljden, säger Andreas Fredriksson, som tillsammans med kunderna tagit initiativet till satsningen.

   Farmac på Öland sår foderbetor år 2020.
  Farmac på Öland sår foderbetor år 2020. FOTO: Farmac Öland

  Lång tradition

  Öland har en lång tradition av betor. Fram till millennieskiftet odlades sockerbetor och under lång tid även foderbetor som, liksom i andra delar av landet, fasades ut eftersom de krävde alltför mycket manuellt arbete.

  – De nya sorterna kommer från samma linjer som sockerbetor. De gamla sorterna hade stor del av roten ovan jord, vilket de moderna foderbetorna inte har. Det gör att du kan använda samma maskinpark som vid sockerbetsodling och du behöver inte skörda och hacka för hand, säger Birte Lau, rådgivare på KWS.

   Så småningom ska arealen utökas, förhoppningsvis.
  Så småningom ska arealen utökas, förhoppningsvis. FOTO: Farmac Öland

  Farmac har sått 45 hektar foderbeta i år men målet är att öka arealen på sikt.

  – Det kan vara svårt att få in en ny gröda, men vi får ge det några år. Många har varit intresserade av att odla foderbetor för avsalu men väljer att först se hur det går det här första året, säger Andreas Fredriksson.

  För maskinstationens del handlar det om att förlänga säsongen. Sådden sker före majsen och upptagningen sker i mitten av november efter sista vall, majsskörd och höstsådd, när arbetstempot annars lugnat ned sig.

  När det gäller maskiner kommer Farmac att erbjuda hela kedjan med sådd, upptagare och rensverk med kross för att bearbeta betorna.

  Bra betjordar

  Andreas Fredriksson hoppas på en skörd på 15-20 ton TS, torrsubstans, per hektar.

  – Vi har varma och bra betjordar på Öland. Nu handlar det bara om att få lite regn, säger han.

  Odlingen av foderbetor sker ännu så länge i liten skala i Sverige till skillnad från till exempel Danmark där det handlar om cirka 5 000 hektar.

  – I Danmark slutade man aldrig att odla betorna. Nu ser vi att intresset ökar också i Sverige även om det fortfarande är på en blygsam nivå, säger Birte Lau på KWS.

   Foderbetor är en nygammal företeelse på Öland, medan betor odlas flitigt i till exempel Danmark.
  Foderbetor är en nygammal företeelse på Öland, medan betor odlas flitigt i till exempel Danmark. FOTO: Farmac Öland

  Relaterade artiklar

  Till toppen