Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 30 juni

  Nybygge tredubblar kapaciteten

  Jordberga, ATL

  Inför årets skörd tredubblar Jordberga gård i Skåne torkkapaciteten för att snabbare kunna ta emot och legolagra spannmål. Bygget pågår för fullt och ska vara klart till de första vagnarna rullar in senare i sommar.

  På platsen där Jordberga sockerbruk låg till för 20 år sedan står nu åtta tornsilor som flyttats från Jordberga gård en kilometer bort. Från sockerbrukets dagar finns dessutom två stora byggnader kvar som används som planlager.

  – När vagnarna kommer från lantbrukarna kommer de att tippa i tippgropen här. Intaget och kapaciteten är designat för att ta emot upp till 200 ton i timmen, berättar inspektor Christian Hellesøe när han visar runt på bygget.

   Bygget. De åtta silorna har flyttats från Jordberga gård. Dessutom används de två byggnaderna från det tidigare sockerbruket till planlager.
  Bygget. De åtta silorna har flyttats från Jordberga gård. Dessutom används de två byggnaderna från det tidigare sockerbruket till planlager. FOTO: Hans Dahlgren

  De räknar med att hantera omkring 7 000 ton egen spannmål här. Två gånger så mycket kommer att kunna torkas och lagras åt handelsföretaget BM Agri, som är samarbetspartner i bygget.

   Tidsplan. Om allt i bygget klaffar ska anläggningen kunna provköras den 15 juli.
  Tidsplan. Om allt i bygget klaffar ska anläggningen kunna provköras den 15 juli. FOTO: Hans Dahlgren

  Jordberga gård har även tidigare använt byggnaderna från det gamla sockerbruket till lager för spannmål och gräsfrö, men då stod torken på gården och man fick transportera varorna med vagn. Den gamla anläggningen var också omodern och hade för låg kapacitet. Nu finns allt på samma ställe.

  – Hela samarbetet med BM Agri har växt väldigt mycket de senaste åren, därför tyckte vi det var dags för en ny anläggning där vi kunde få ihop logistiken bättre. All spannmål tippas nu bara en gång och hamnar direkt på de platser den ska ligga på vintern.

   Montering. Torken kommer från AGI Neco och levereras från danska Almas Korn.
  Montering. Torken kommer från AGI Neco och levereras från danska Almas Korn. FOTO: Hans Dahlgren

  Den nya torken kan torka ner 70 ton spannmål i timmen fyra procent. Den gamla klarade 19 ton. Den nya är också förberedd för ytterligare kapacitetshöjningar.

  – Den är förberedd för att kunna byggas ut upp till 180 ton i timmen, så den är framtidssäkrad tycker vi själva.

   Fossilfritt. Värmen till de här radiatorerna i torken kommer som varmvatten från gårdens halmeldade panna via en fjärrvärmekulvert.
  Fossilfritt. Värmen till de här radiatorerna i torken kommer som varmvatten från gårdens halmeldade panna via en fjärrvärmekulvert. FOTO: Hans Dahlgren

  Vid invägningen byggs också ett labb för analys av spannmålen. Även den kommer att bidra till att de som lämnar spannmål får en annan upplevelse.

  – Det blir en mera noggrann analys. Vi gör analysen samtidigt som de tippar, så innan de åker härifrån har de svar på vilken kvalitet de har lämnat. Det ska också bli mycket mindre kö när vi kan hantera större volymer snabbare, säger Christian Hellesøe.

  Torken kommer att behöva omkring tre megawatt i värme när den går, och energin är helt fossilfri.

  – Halmpannan står på Jordberga. Vi har grävt en fjärrvärmekulvert så vi kan försörja torken under säsong, och även försörja vår gräsfrötork.

   Christian Hellesøe, inspektor på Jordberga Gård.
  Christian Hellesøe, inspektor på Jordberga Gård. FOTO: Hans Dahlgren

  Relaterade artiklar

  Till toppen