Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 2 november 2019

  Nya Zeeland inför utsläppsrätter för jordbruket

  Branschen får en chans att själv forma ett system för att minska klimatutsläppen.

   Nya Zeeländska mjölkkor ska få sitt eget utsläppsrättssystem.
  Nya Zeeländska mjölkkor ska få sitt eget utsläppsrättssystem. FOTO: Camilla Olsson

  Nya Zeeland har ett system för utsläppsrätter, men jordbruket har inte ingått i det. Det var ett vallöfte från premiärminister Jacinda Arderns Labour-parti att jordbruket skulle inlemmas i systemet, men nu får branschen i stället några år på sig att bevisa att de kan få ner utsläppen på egen hand.

  Jordbruket står för 39 procent av Nya Zeelands klimatutsläpp. Med siktet satt på 2025 ska näringen och staten ta fram verktyg för att mäta och prissätta utsläpp, tillsammans med bland annat stöd för de som snabbt anammar utsläppsminskande metoder och satsningar på rådgivning och forskning.

  Ros och ris

  ”Det här kommer att minska utsläppen genom att ge lantbrukare frihet att planera för det och belöna de som gör det.” säger premiärministern i ett pressmeddelande.

  2022 ska en översyn göras av hur arbetet går, och ser det ut att gå för långsamt kan regeringen besluta att redan då låta förädlingsindustrin ingå i det stora utsläppsrättssystemet. Nya Zeeländska lantbruksorganisationer, som mjölkproducenternas DairyNZ, välkomnar planen i stort, men uttrycker besvikelse över att hotet om att ingå i det större systemet inte är helt avvärjt. Greenpeace New Zeeland är å sin sida mycket kritiska till att jordbruket inte får betala för sina utsläpp med omedelbar verkan.

  Relaterade artiklar

  Till toppen