Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 februari

  Nya utmaningar för att ta in utländsk arbetskraft

  Stängda gränser, nytaget covidtest och ett eventuellt vaccinkrav. I år ställs arbetsgivarna i den gröna sektorn för nya utmaningar när det gäller att få hit säsongsarbetare.

   Arkivbild.
  Bild 1/2 Arkivbild. FOTO: Tobbe Nilsson/TT
   Emma Terander, ansvarig public affairs på Gröna arbetsgivare.
  Bild 2/2 Emma Terander, ansvarig public affairs på Gröna arbetsgivare. FOTO: Erik Thor/Gröna arbetsgivare

  När pandemin slog till förra året var det många arbetsgivare i den gröna sektorn som fick problem med att få in säsongsanställd personal i tid för skörd. Det gällde till exempel skogsarbetare men också jordgubbsplockare och trädgård både från länder i EU och utanför unionen. 2021 ser nu ut att bli ytterligare en säsong med bemanningsbekymmer.

  Krav på test ny oro

  Det har tillkommit en problematik som inte fanns förra året, enligt Emma Terander, ansvarig public affairs på Gröna arbetsgivare. Det handlar om en stängd gräns för alla som inte kan visa en negativ covidtest.

  – Det finns en oro för hur testmöjligheterna ser ut i andra länder. Kommer man att kunna få ett prov som är max 48 timmar gammalt. Den problematiken kring testning fanns inte förra året. Den gäller ju alla vare sig de kommer från EU, Ukraina eller Thailand, säger hon.

  Emma Terander pekar också på att vaccinationskrav kan var nästa fråga som arbetsgivarna måste ta ställning till.

  Karantänperiod

  – Jag pratade med ett företag som tar in unga friska medarbetare och liksom i Sverige står de sist i kön för vaccinering i sina hemländer. De kommer sannolikt inte att vara vaccinerade när de kommer hit. Blir det ett problem och ska då den svenska arbetsgivaren lösa det? Det är oerhört många frågor och det finns ännu inga svar, säger hon.

  Men det handlar också om in- och utresetillstånd och en eventuell karantänperiod.

  – Det är nya frågeställningar som vi inte hanterade förra året. Men vi hoppas att allt ska hinna lösa sig. Vi är optimistiska, säger Emma Terander.

  Fakta: Flest arbetstillstånd för skogsarbete

  I fjol utfärdade Migrationsverket 1 170 tillfälliga arbetstillstånd för säsongsarbetare i de gröna näringarna. Majoriteten gällde skogsarbete med 777 stycken.

  Enligt den senaste statistiken, från januari, är 149 tillstånd för hela den gröna sektorn nu klara för årets säsong.

  – 149 personer är knappt 10 procent av arbetskraften så vi ligger ganska bra till. Myndigheten jobbar på för fullt med ansökningarna. Sedan finns det ju andra utmaningar att hantera. Som intyg för inresa och digitalt vaccinpass. Det finns många frågeställningar som vi försöker reda ut, säger Anders Johannesson, projektledare på LRF.

  Källa: Migrationsverket, LRF

  Fakta: Krav på negativt test för inresa

  Utländska medborgare måste visa upp ett negativt covid-19-test för pågående infektion vid inresa till Sverige, oavsett varifrån du reser. Syftet är att minska risken för smittspridning av de nya varianter av coronaviruset som har upptäckts i flera länder. Testet får som huvudregel vara max 48 timmar gammalt. Förordningen gäller till och med 31 mars.

  Infrastrukturen för utfärdandet av digitala vaccinationsintyg ska vara tillgänglig från 1 juni. Vaccinationsintyg kan komma att krävas av vissa länder vid inresa eller vid andra sammanhang.

  Källa: Regeringen

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen