Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 25 februari

  Nya utbrott av fågelinfluensan

  Tidernas värsta utbrott av fågelinfluensa i Sverige fortsätter. Nu har ytterligare två anläggningar med fjäderfän drabbats.

  – Vi ser bekymmersamt på situationen, säger chefsveterinär Håkan Henrikson till TT.

   Utbrottet av fågelinfluensan fortsätter. Senast att drabbas är en gård med slaktkycklingar. Arkivbild.
  Utbrottet av fågelinfluensan fortsätter. Senast att drabbas är en gård med slaktkycklingar. Arkivbild. FOTO: Stefan Lindblom / TT

  De senaste utbrotten gäller en gård med 14 000 ekologiska slaktkycklingar i Linköpings kommun samt en besättning med cirka 470 fasaner i Skurup.

  Alla fåglarna har avlivats och de aktuella byggnaderna ska saneras.

  – Viruset är så pass smittsamt och ger så hög dödlighet att skulle vi inte ha avlivat dem så hade de sannolikt dött ändå allihop. Det är för att minska cirkulerande virus som vi snabbt avlivar dem, säger Håkan Henrikson, chefsveterinär på Jordbruksverket.

  Väldigt tuff säsong

  Hittills har över 2,1 miljoner fjäderfän avlivats under en fågelinfluensasäsong som Henrikson beskriver som den hittills värsta som drabbat Sverige.

  Och han ser ännu inget slut.

  – Vi har en väldigt tuff säsong med fågelinfluensa som är utbredd i princip i alla länder i Europa. Vi ser bekymmersamt på situationen, säger Håkan Henrikson.

  – Vi hoppas varje gång att det är det sista fallet. Men vi får kontinuerligt nya misstankar varje vecka. Jag tror inte att det kommer att klinga av förrän vi kommer en bra bit in i våren. Men om vi får en tidig vår med värme och sol är det positivt. Är det kallt en längre period med vinter så kommer det att hålla i sig längre.

  Kan de vilda fåglarnas vårflytt göra situationen värre?

  – Ja, det har betydelse. När de flyttar sig från ett område till ett annat för de med sig virus. Och man kan säga att det är de vilda fåglarna som är reservoaren för hela smittspridningen.

  Läs mer:Fågelinfluensa på hobbybesättning utanför GöteborgEn halv miljon höns avlivas efter virusutbrott

  Svårt att stoppa

  Håkan Henrikson poängterar att det är oerhört viktigt att skilja tama fåglar från vilda.

  – Om man har höns eller liknande ska man hålla dem instängda så att de inte får kontakt med vilda fåglar över huvud taget. Men det går ju inte att stoppa cirkulerande luft i ventilationssystemen. Det finns ingenting som fångar upp virus, det finns inga filter som klarar av det. Därför får vi in virus i besättningarna och det är ingen sjukdom som man har vaccin för.

  Utbrottet i Östergötland är det nordligaste under den här säsongen.

  – Det finns naturligtvis en risk att det kommer ännu längre norrut, men samtidigt har vi huvuddelen av den svenska fjäderfäpopulationen söder om Stockholm, säger Henrikson.

  Jordbruksverket uppmanar djurägare i hela landet att vara uppmärksamma och ta kontakt med veterinär om fjäderfän visar ökad dödlighet, minskad foder- och vattenkonsumtion, sänkning i äggproduktion eller nedsatt allmäntillstånd.

  Enligt Livsmedelsverket finns det trots fågelinfluensan inga risker för människor att äta kyckling eller ägg.

  Läs också:Myndigheterna kraftsamlar mot stora virusutbrottetSVA: ”Viruset är extremt smittsamt”

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen