Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 mars 2018

  Nya utbildningsmöjligheter med VR

  Allt fler naturbruksskolor satsar på simulatorer som en del av undervisningen.

   Arkivbild.
  Arkivbild.

  På flera naturbruksskolor i landet har man upptäckt fördelarna med simulatorteknik som en del av utbildningen, något som ATL tidigare har skrivit om. Den 1 mars var det dags för Uddetorp i Skara och Sötåsen i Töreboda att haka på trenden när centrum för simulatorteknik invigdes, det skriver Falköpings Tidning.

  – Det gäller att följa med i trenden med digitalisering som sker på bred front i hela samhället. Ska vi ha en bra kompetensförsörjning i de gröna näringarna måste vi tänka på det här sättet, säger Jörgen Holmén, projektledare på Naturbruksförvaltningen, till Falköpings Tidning.

  30 miljoner kronor

  Tanken är att en tredjedel av körteknikutbildningen på drygt 15 maskiner, som traktorer, truckar och skogs- och entreprenadmaskiner, ska utföras i simulatorerna. Investeringen kostar totalt runt 30 miljoner kronor och finansieras av bland annat Naturvårdsverket och regionen.

  – Detta är inte som att köpa in en ny mattebok. Det är en omläggning som strukturellt förändrar undervisningen och vad man gör på lektionerna, säger Jörgen Holmén.

  Underlättar inlärningen

  Enligt Jörgen Holmén kan simulatorerna vara ett sätt att underlätta utbildningen för de elever som till en början inte känner sig bekväma med att köra stora maskiner. I en simulator kan man träna sig innan man ger sig i kast med en riktig traktor. Jörgen Holmén hoppas också på att man ska kunna locka nya grupper av elever till skolorna.

  – Regionen ligger under rikssnittet för antagningar till naturbruksskolor. Det borde vara tvärtom, här finns mycket naturbruk, säger Jörgen Holmén.

  LÄS OCKSÅ: VR-simulator ska visa grävmaskinister vägenLÄS OCKSÅ: VR-teknik ger bättre arbetsmiljö och sparar tidLÄS OCKSÅ: ATL TV: Maskinsimulering på hög nivå

  Relaterade artiklar

  Till toppen