Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 28 december 2017

  Nya turer kring ministerns språkhjälp

  Sekretessbelagda uppgifter från regeringskansliet skickades med öppen e-post till den språkkonsult som landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) anlitat, det avslöjar SVT Nyheter.

  FOTO: Camilla Olsson

  Både ATL och SVT Nyheter har tidigare rapporterat om landsbygdsministerns höga utgifter för språkhjälp. Nästan 400 000 kronor har gått till en språkkonsult i engelska under 2017. Konsulten har bland annat hjälpt ministern med att översätta tal och formulera talepunkter, alltså budskapen som ska framföras vid olika möten.

  SVT Nyheters nya granskning visar att sekretessbelagda uppgifter har skickats från näringsdepartementet till språkkonsulten via vanlig e-post. Sven-Erik Bucht begärde själv att uppgifterna skulle skickas till konsulten, enligt en hög tjänsteman på departementet som SVT har talat med.

  Konsulten har tystnadsplikt, men eftersom uppgifterna skickades okrypterade och med vanlig e-post ökade risken för intrång. Bland annat är Försvarshögskolan kritisk till hanteringen. Regeringskansliet uppger för SVT att man har följt sina egna regler.

  LÄS MER: Dyra språkkurser för BuchtLÄS MER: Har gått kurser för kvarts miljon LÄS MER: Talar ut om språkkurserna

  Relaterade artiklar

  Till toppen