Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 april

  Nya tullar kan påverka gödselpriset

  Antidumpningstullar på flytande mineralgödsel kan höja priser som redan ser ut att vara på väg upp.

   Mineralgödsel är en internationell vara. Här lossas en last i Lidköpings hamn.
  Mineralgödsel är en internationell vara. Här lossas en last i Lidköpings hamn. FOTO: Göran Berglund

  Tullar på mellan 22,6 och 39,3 procent har lagts på UAN-gödsel från Ryssland, USA och Trinidad och Tobago efter att EU-kommissionen gjort bedömningen att produkter från de länderna dumpats i EU. Enligt den europeiska lantbrukorganisationen Copa Cogeca kan det komma att kosta EU:s bönder över två miljarder euro.

  – Tullarna kan innebära högre priser på UAN i Europa, och det kan smitta av sig på annan gödsel. Sedan innebär ju alla tullar minskad konkurrens, säger Göran Larsson, produktchef på växtnäring och kalk på Lantmännen.

  I Sverige är den typen av flytande mineralgödsel som belagts med antidumpningstullar inte lika populärt som på kontinenten. Den står för runt en procent av den totala användningen. UAN-gödsel är inblandad i flytande NS27-4, och det är främst den produkten som kan bli dyrare, enligt Göran Larsson.

  Kritik från bondeorganisation

  Antidumpningstullarna är tillfälligt införda efter en begäran från den europeiska gödseltillverkarorganisationen, Fertilizers Europe. Deras argument var bland annat att ryska producenter genom låga gaspriser gynnas på ett konkurrenssnedvridande sätt.

  – Det finns ju ett intresse av att säkra livsmedelsproduktionen, att man inte tar död på den egna gödselindustrin i Europa och blir helt beroende av Ryssland och andra. Det är en del storpolitik i det där också, säger Göran Larsson.

  Copa Cogeca oroar sig mer för konsekvenserna för de europeiska köparna av mineralgödsel och vill att EU-kommissionen upphäver beslutet.

  ”Effekterna av sådana åtgärder kan resultera i en explosiv cocktail, särskilt med tanke på det rådande marknadsläget som karaktäriseras av låga spannmålspriser på världsmarknaden, efterdyningarna av de allvarliga klimatvillkoren som lantbrukare hanterar och minskningen av EU:s jordbruksbudget”, skriver generalsekreteraren Pekka Pesonen i ett pressmeddelande.

  Högre priser

  De väntade prispåslagen läggs till den uppåtgående trend som kan skönjas för mineralgödsel det kommande gödselåret som börjar i juni. Göran Larsson understryker att det är lite tidigt att säga något bestämt om prisläget, de marknadsstyrande startpriserna brukar börja utkristallisera sig i maj. Med den brasklappen vågar han ändå sia om något högre startpriser sommaren 2019, men från den enligt Lantmännen ovanligt låga nivån som gällt för motsvarande priser de senaste åren.

  – Det har varit pressade priser som är svårt för tillverkarna att hålla långsiktigt. Jag tror att vi kommer att landa något högre men ändå hyfsat lågt.

  På lite längre sikt kan marknaden påverkas ytterligare av ett annat EU-beslut. Om tre år införs en kadmiumgräns på all CE-märkt mineralgödsel på 60 milligram per kilo fosforpentoxid. Sverige har redan en gräns på 44 milligram och den nya förordningen flyttar inte den. Däremot kan det få effekter när fler producenter vill ha samma typ av lågkadmium-råvara som svenska lantbrukare använder i dag.

  – Den efterfrågan kommer att öka och det kan ju påverka prisnivåerna, säger Göran Larsson.

  Relaterade artiklar

  Till toppen