Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 mars

  Nya toppnoteringar på åkermark

  Priset på den bördigaste åkermarken nådde nya toppnivåer under 2019. Priset gick upp med 12 procent jämfört med föregående år, visar den årliga statistiken från Ludvig & Co.

   Jord av den högsta bördighetsklassen såldes under 2019 till i genomsnitt 368 000 kronor per hektar.
  Jord av den högsta bördighetsklassen såldes under 2019 till i genomsnitt 368 000 kronor per hektar. FOTO: Thomas Adolfsson/Scandinav/TT

  Uppgången kom efter att priset backade för den bästa åkermarken 2018. Ludvig & Co:s (före detta LRF Konsults) statistik utgår från fem olika bördighetsklasser som inte är begränsade till geografiska regioner. Jord av den högsta bördighetsklassen återfinns dock endast i delar av Skåne och Östergötland och såldes under 2019 till i genomsnitt 368 000 kronor per hektar.

  Ludvig & Co rapporterar dessutom om pristoppar uppåt en halv miljon per hektar.

  Även om priset för åkermark av tre av de fem bördighetsklasserna faktiskt sjönk under året blev det en genomsnittlig prisuppgång på 4 procent för åkermark som förmedlades på den öppna marknaden av företaget, jämfört med 2018. Därmed har riksgenomsnittet för åkermark gått upp med 22 procent de senaste fem åren.

  Statistiken visar vidare att säljarnas medelålder är 68 år och att könsfördelningen är 58 procent män och 42 procent kvinnor. Köparens medelålder ligger på 51 år och där är andelen män hela 87 procent.

  Ludvig & Co tror att effekterna av det nya coronaviruset på kort sikt kan bli att utbudet på åkermark blir något lägre och att tiden för försäljning förlängs något.

  ”Vi bedömer att effekten i prisbilden på åkermark på lång sikt blir begränsad med anledning av corona/Covid-19. Åtgärder från regeringen och Riksbanken som ökar tillgången på kapital, håller nere marknadsräntorna. Tillsammans med ett långsiktigt behov av inhemsk matproduktion för större beredskap och självförsäljning ökar intresset bland lantbrukarna för att utveckla sina företag och skapar en underliggande efterfrågan”, säger Per Skargren, segmentchef Skog & Lantbruk på Ludvig & Co enligt ett pressmeddelande.

  Relaterade artiklar

  Till toppen