Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 juli

  Nya stallet på plats hos Yxskaftkälens Angus

  När grannen ringde och frågade vad det var de eldade var redan ladugården övertänd och när brandkåren kom 40 minuter senare var det endast brandväggen mellan stall och hölada som höll emot. Graham Kent och Elisabeth “Bettan” Andersson på Yxskaftkälens Angus i Strömsund hade tur den där septemberdagen 2017.

  – Det kunde ha varit värre, vi förlorade inga djur, säger Graham Kent.

   ”Det kunde ha blivit värre, nu miste vi inga djur”, säger Graham Kent och Elisabeth Andersson, vars ladugård totalförstördes i en brand.
  Bild 1/4 ”Det kunde ha blivit värre, nu miste vi inga djur”, säger Graham Kent och Elisabeth Andersson, vars ladugård totalförstördes i en brand. FOTO: Mari Nälsén
   Bara väggarna fanns kvar efter branden.
  Bild 2/4 Bara väggarna fanns kvar efter branden. FOTO: Privat
   Den nya ladgården växer fram.
  Bild 3/4 Den nya ladgården växer fram. FOTO: Mari Nälsén
   Besättningen av dikor består av ett 70-tal angus.
  Bild 4/4 Besättningen av dikor består av ett 70-tal angus. FOTO: Mari Nälsén

  Det blåser en kylig vind men det är inget regn i sikte även om det skulle behövas. Den nya ladugården är på god väg att bli klar även om det fortfarande återstår några veckor av arbete innan den är klar.

  Det var en högtryckstvätt som orsakade branden. Den var avstängd och inte i bruk. Inne i ladugården stod just då tio kvigor som var sålda och väntade på transport. Tack vare en rådig granne som blev misstänksam när han såg röken kunde de räddas.

  – Grannen ringde och frågade vad det var vi eldade eftersom det rök så. När vi sprang ut var gaveln redan övertänd, berättar Bettan Andersson.

  Förlorade inga djur

  Det tog 40 minuter för brandkåren att hinna fram och det var precis så länge som brandväggen höll. Lågorna hade precis börjat slicka takstolarna.

  De förlorade inga djur, till och med hönsen som fanns på andra sidan brandväggen klarade sig.

  – Det kunde ha gått så mycket värre, säger Graham Kent. Om vi förlorat den avelsbesättning som vi byggt upp hade det varit mycket svårare. Vi hade tur i oturen.

  Ranchdrift året om

  De har mellan 70 och 80 dikor som går på ranchdrift året om. Det är bara kalvarna de sparar och avelstjurarna som står inne vintertid för vilka det brådskade att finna tak över huvudet inför vintern.

  – Försäkringsbolaget, Länsförsäkringar, var väldigt bra att ha att göra med och redan efter en vecka var vi på rull med verksamheten igen, berättar Bettan Andersson.

  Deras avbrottsförsäkring täckte en temporär lösning med ett tält som de hyrde av ett företag i Umeå.

  – Vi göt en platta och ett foderbord och hade tältet uppe första veckan i november, så djuren kunde flytta in, berättar Graham Kent.

  Mycket att lösa

  Det har varit en omtumlande vinter för även om det mesta flöt på fanns alltid saker som behövde lösas efter hand.

  – I stallet var det alltid fem plusgrader oavsett hur kallt det var ute men i ett tält med två stora portar blir det inte varmt. Är det 30 minus ute är det 30 minus i tältet också. Det är tur att vi har angus – det sa vi flera gånger, berättar Graham som också nämner att ett bra grovfoder som såg till att djuren klarade kylan i sin tillfälliga boning.

  Nu är det nya stallet snart klart. Försäkringsbolaget beslutade snabbt om ersättning och de lokala byggbolagen har gjort sitt yttersta för att möta behovet. Graham Kent och Bettan Andersson bygger lite större och lite modernare.

  – Det innebär att vi inte behöver gå i pension när vi när den åldern, skämtar Graham. Vi kan bara fortsätta jobba.

  LÄS OCKSÅ: Varnar inför Hälsingestintans rapportLÄS OCKSÅ: Katrineholm stödköper svenskt kött

  Yxskaftkälens Angus

  Drivs av: Graham Kent, 53, och Elisabeth “Bettan” Andersson 50

  Verksamhet: Avelsbesättning av Black Angus med cirka 70 dikor, seminstation för frusen tjursperma, entreprenad.

  Areal: 140 hektar varav 65 hektar naturbete, resten vall med en skörd årligen

  Omsättning: 5,5 miljoner kronor

  Ladugården som byggs ska rymma 80 ungtjurar och har ett mått på 48×15 meter

  Läs mer om

  Till toppen