Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 18 juni 2018

  Nya regler för veterantraktorpulling

  Traktorpullingen som sport växer i gräsrotsklasserna. För veterantraktorpullingen blir det ett nytt reglemente på Målilla Traktor Power Weekend. Alla är välkomna att tävla med sina dragare om bara framhjulen är på marken.

   På Målilla Traktor Power Weekend 2018 i månadsskiftet juni/juli ska det bli mer rättvist i veterantraktorpullingen. En BM 20 kan gynnas av de nya reglerna.
  Bild 1/2 På Målilla Traktor Power Weekend 2018 i månadsskiftet juni/juli ska det bli mer rättvist i veterantraktorpullingen. En BM 20 kan gynnas av de nya reglerna. FOTO: Niklas Larsson
   Framhjulslyft blir inte tillåtet för den som vill tävla i veterantraktorpulling. Traktorn på bilden har vikter där bak och därför lyfter framhjulen lättare.
  Bild 2/2 Framhjulslyft blir inte tillåtet för den som vill tävla i veterantraktorpulling. Traktorn på bilden har vikter där bak och därför lyfter framhjulen lättare. FOTO: Niklas Larsson

  Målilla Traktor Power Weekend är ett populärt folknöje. År 2016 hade man 15 000 besökare och trots kraftigt regn 2017 kom det 14 000 för att ha roligt med traktorer. Till årets veterantraktorpulling blir det nya regler som innebär att framhjulen inte får lyfta från marken.

  – Vi kommer att göra ett test i år. De som kör en riktigt gammal veteran och utan båge, då finns det en liten risk att det kan hända saker. Då har vi skrivit ett förslag till STPF (Svenska tractorpullingförbundet) och det finns ju inget reglemente för veterantraktorpulling i STPF. Det här är ett förslag som är inlämnat till svenska förbundet. Så vi ska testa det i Målilla för att se om det funkar. Den största grejen är att framhjulen inte får lyfta från marken, för då blir du avflaggad, säger Christian Rudén, kontaktperson för evenemanget.

  Reglerna gäller för alla som vill köra veterantraktorpulling, även de som har störtbåge.

  – De som känner att det inte passar för dem kan istället köra standardpulling. Det här blir en ren veteranpulling och det gör vi för att lyfta fram de här riktigt gamla som BM 10 och BM 55, eller vad de nu vill köra med. Då blir det riktig veteranpulling och idén kommer från USA. Att man flaggar av när hjulen lyfter. Man blir inte diskad utan man blir avflaggad och får stanna.

  Ny chans

  Den som blivit avflaggad får avsluta draget men får en ny chans när helgens andra tävlingstillfälle kommer. – De som ska köra får tänka sig för och vikta lite mer framåt, så att de håller ner nosen på backen. Det drar ju bättre också när framhjulen är på marken.

  Nu hoppas man att veteranpullingen ska bli en renodlad tävling för de riktigt gamla traktorerna.

  – Det som har varit är att traktorerna har varit lätta fram. De som kört med en påställd BM 350 Boxer, då blir det inte riktig veteranpulling. Det ska ju vara riktigt gamla. Det är ju olika vad som är veteran, 350 Boxer är ju gamla de också, men de är nästan mer standardpullingtraktorer. De som kör riktig veteran har då ingen större chans och då blir det inte rättvist, säger Christian Rudén.

  Hur är det med intresset för traktorpulling?

  – Gräsrotsklasserna växer i Sverige. Vi har satsat väldigt mycket på barn- och ungdomspulling i Sverige. Vi har gardenpulling med original gräsklippare och en trimmad klass där man får köra från att man är 12 år gammal. Det är nästa generation.

  Exempel på regler i Målilla:

  • Alla traktorer ska vara original, komponenter som påverkar traktorns motoreffekt ska vara original eller tillverkarens ersättnings detalj.

  • Kättingen ska sträckas upp innan start.

  • Endast traktorer med gummihjul är tillåtet, dubbelmontage är inte tillåtet.

  • Inga tillsatser i bränslet är tillåtet, endast standard bränsle som går att köpa via bränslebolag är tillåtet, all vätska som spills eller släpps ut ska samlas upp, om inte detta efterföljs blir påföljden diskvalificering och risk för miljöåtal.

  Fullständig lista med regler finns www.tractorpulling.nu/tavlingsinfohär. Källa: www.tractorpulling.nu

  Relaterade artiklar

  Till toppen