Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 16 september 2016

  Nya regler för upphandling kan stoppas

  Alliansen och Sverigedemokraterna kan fälla regeringens förslag om nya regler för offentlig upphandling. Då faller även ändringarna som ska göra det enklare för upphandlare att kräva kött och mjölk som producerats i nivå med svensk djurskyddslag.

  Oppositionspartiernas motstånd grundar sig bland annat på att upphandlande myndigheter ska kunna ställa krav på att anlitade leverantörer, och deras underleverantörer, ska ge anställda villkor som motsvarar för branschen relevanta kollektivavtal. Det skulle utesluta många småföretag, menar kritikerna.

  Emil Källström, ekonomipolitisk talesperson för Centerpartiet, anser att de nya reglerna lägger ett allt för stort ansvar på upphandlarna att bedöma vilka krav som olika kollektivavtal ställer.

  – Det blir ett byråkratiskt monster.

   Emil Källström, ekonomipolitisk talesperson för Centerpartiet.
  Emil Källström, ekonomipolitisk talesperson för Centerpartiet. FOTO: Ann Lindén

  Riskerna överdrivs

  Alejandro Firpo, politisk sakkunnig hos civilminister Ardalan Shekarabi (S), menar att riskerna överdrivs.

   Civilminister Ardalan Shekarabi (S) anser att svenska bönder diskrimineras i offentlig upphandling i dag och det har varit en av civilministerns käpphästar.
  Civilminister Ardalan Shekarabi (S) anser att svenska bönder diskrimineras i offentlig upphandling i dag och det har varit en av civilministerns käpphästar.

  Tanken med lagen är inte att det alltid ska behöva bevisas att ett företag har kollektivavtalsliknande villkor.

  Kraven ska ställas när det finns anledning att misstänka att arbetstagare utnyttjas. Vissa branscher är mer problematiska än andra, enligt Alejandro Firpo, som exemplifierar med byggbranschen och taxibranschen.

  ”Det ska inte bli svårare”

  Lagförslaget formulerar det som att upphandlande myndighet ska ställa krav ”om det är behövligt”.

  – Det ska inte bli svårare för de som gör rätt, säger Alejandro Firpo.

  Emil Källström anser att tolkningsutrymmet för upphandlaren bara gör saken värre för de småföretag som vill ha en del av den offentliga affären.

  – I slutändan innebär det att man för att minska osäkerheten väljer det säkra alternativet. Och det säkra alternativet är stora företag med standardiserade produkter och standardiserade erbjudanden.

  Bearbetas under hösten

  Propositionen lämnades till riksdagen i juni, och kommer att bearbetas under hösten. Regeringen har ingen egen majoritet, och Vänsterpartiets ledamöter räcker inte för att få igenom ett förslag om Allianspartierna och Sverigedemokraterna röstar emot.

  Faller propositionen faller även de förändringar som ska göra det lättare för upphandlande myndigheter att kräva mat producerad i enlighet med svensk djurskyddslag.

  Sätta stopp för att svenska bönder diskrimineras

  Att svenska bönder diskrimineras i offentlig upphandling i dag har varit en av civilministerns käpphästar.

  – Jag har inte hört några rapporter om att svenska bönder har slavlöner till sina anställda. Det är inte det som är problemet för svenska bönder. Svenska bönder blir diskriminerade av det offentliga, det är det vi ska sätta stopp för, säger Alejandro Firpo.

  RELATERAT: Inget hindrar Sverige från att göra som Finland

  Relaterade artiklar

  Till toppen