Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 september

  Nya problem på sockerbruket i Örtofta

  Årets sockerbetskampanj startade 16 september. Nya problem i fabriken på Örtofta har lett till att produktionen går på halvfart och betorna får stanna kvar i jorden ett tag till.

   Bengt Nilssons Maskinstation i Södra Kverrestad startade betupptagningen förra veckan. Nu riskerar många odlare att få bromsa upptagningen och lämna betorna i jorden längre än planerat.
  Bengt Nilssons Maskinstation i Södra Kverrestad startade betupptagningen förra veckan. Nu riskerar många odlare att få bromsa upptagningen och lämna betorna i jorden längre än planerat. FOTO: Malin Eborn

  Redan första veckan ser årets sockerbetskampanj ut att ha drabbats av förseningar. Uppstarten av sockerbruket i Örtofta går trögare än vanligt och processhastigheten har gått ned.

  I vanliga fall ska som mest 18 500 ton betor per dygn kunna passera linjen och sluta som strösocker. I ett par dagar har det i stället handlat om strax under hälften.

  Får stå kvar i marken

  För odlarnas del har problemen på bruket inneburit att intaget har reducerats. Därmed har betupptagningen bromsats och leveransplanen fått ritas om.

  – Vi kan inte ta emot fler betor än vad som kan processas och de får helt enkelt stå kvar i marken lite till, även om det skapar störningar i leveranskedjan, säger Olof Dahlgren, fabrikschef på Örtofta.

   Olof Dahlgren, fabrikschef på sockerbruket i Örtofta.
  Olof Dahlgren, fabrikschef på sockerbruket i Örtofta. FOTO: Mikael Gianuzzi

  Flera olika skäl

  Fjolårets kampanj blev rekordlång på grund av problem kopplade till själva sockerhuset i Örtoftafabriken. Nu ligger bekymren tidigare i processen. Skälen till den reducerade hastigheten är flera.

  – Det går inte att peka på någon enskild punkt där det felar, utan det är allokerat till ett flertal mindre ställen som har påverkat att vi inte kommer upp i den fart vi planerat för, säger Olof Dahlgren.

  Han menar att det varit för många incidenter som har behövt åtgärdas för att det ska vara godkänt.

  – Det är ett stort spelverk som ska i gång. När det är fel på ett ställe som måste åtgärdas påverkar det ofta hela fabriken, säger han.

  Men gjorde ni inte tester på anläggningen under sommaren efter problemen förra året?

  – Det är så i en processanläggning att man funktionsprovar utrustningen, men sedan återstår ju en del när det verkligen kommer vatten och safter. Det är svårt att veta om en rörledning är helt tät förrän det kommer saft i den. Det är då felet upptäcks och vi kan åtgärda det, säger Olof Dahlgren.

  Ska vara löst inom kort

  Han säger att läget ser bättre ut sedan i tisdags kväll och att fabriken kommer att vara uppe i full kapacitet inom tre dagar.

  Hotar det här att förlänga årets kampanj?

  – Jag är numera lite försiktig med att säga att vi kommer att köra igen det, när vi kommer upp i stabilitet. Det kanske kan bli en eller två dagars förlängning av kampanjen, men det är ganska normalt så det är något vi kan hantera, säger han.

  Det reducerade betintaget på Örtofta har drabbat ett antal odlare som redan tagit upp betorna men inte fått leverera dem enligt plan. Odlarna får nu rätt till kompensation.

  ATL TV: Lång process till färdigt socker – så går hela kedjan i sockerbruket till

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen