Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 oktober

  Nya problem på sockerbruket

  Mycket talar för att betkampanjen kommer att förlängas en vecka på grund av driftstörningar i sockerbruket Örtofta. Intaget av betor har tillfälligt stoppats.

   Betkampanjen riskerar att förlängas efter nya problem vid sockerbruket i Örtofta.
  Betkampanjen riskerar att förlängas efter nya problem vid sockerbruket i Örtofta. FOTO: Hans Dahlgren

  Sockerbetskampanjen 2020/21 har fått en dålig start. Det är intrimningen av sockerbruket i Örtofta som haltar och efter en dryg månads kampanj ligger produktionen redan efter.

  Årets betkampanj startade 16 september. Tidigarelagd med en vecka för att vara på den säkra sidan efter erfarenheten från förra årets rekordlånga kampanj. Målgången sattes till mitten av januari 2021, men nu ser årets kampanj ut att förlängas med en vecka, enligt fabrikschefen Olof Dahlgren.

  – Vi har en stabilare process i fabriken dag även om vi inte är nöjda med farten. Senast hade vi problem med en panna och har sjunkit lite i avverkning. Totalt ser det ut att bli någon veckas förlängning av kampanjen till följd av störningarna som varit, säger han.

   Olof Dahlgren, fabrikschef vid sockerbruket i Örtofta.
  Olof Dahlgren, fabrikschef vid sockerbruket i Örtofta. FOTO: Mikael Gianuzzi

  Följdproblem efter strömavbrott

  Årets kampanj har så här långt varit kantad med mindre tekniska problem och störningar. I helgen stannade till exempel driften helt till följd av strömavbrott. Följdproblem i anläggningen under natten gjorde att skärmaskinerna inte kunde starta förrän vid sextiden på söndagsmorgonen. Det medförde att intaget av betor stoppades tillfälligt. Leveransplanerna har också lagts om under kampanjen.

  – Planerna har successivt behövt justeras. Framför allt mot helgerna har vi skjutit en del på leveranserna. Det gäller att balansera lagret så att det inte blir för mycket betor på plattan här på Örtofta. Det har naturligtvis påverkat odlare och åkerier, säger Olof Dahlgren.

  Inleveranserna är i gång igen men med reducerad fart.

  Enligt Anders Lindkvist, generalsekreterare på Betodlarna, har kanske 25 procent av betorna tagits upp hittills.

  – Med tanke på att kampanjen tidigarelades hade vi nog räknat med att lite mer skulle ha varit uppe så här dags om bruket hade gått normalt. Vet jag som odlare att leveransen skjuts upp en vecka så kanske jag också avvaktar med upptagningen, säger han.

   Anders Lindkvist, generalsekreterare på Betodlarna.
  Anders Lindkvist, generalsekreterare på Betodlarna. FOTO: Malin Eborn

  Anders Lindkvist menar att kampanjförlängningen inte är något stort problem för odlarna i dagsläget, utan att utmaningen är tiden från nyår och framåt när betorna ska långtidslagras.

  – Vädret har varit med oss så här långt, men i och med att kampanjen blivit försenad kan vi inte mer än hoppas att det dröjer länge till vi drabbas av någon allvarligare frostknäpp, säger Anders Lindkvist.

  ATL TV: Lång process till färdigt socker – följ med hela vägen!

  Relaterade artiklar

  Till toppen