Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 juli

  Nya ministrar i Storbritannien

  Landets nya premiärminister möblerar om rejält i regeringen.

   Storbritanniens nya premiärminister Boris Johnson utanför 10 Downing Street.
  Storbritanniens nya premiärminister Boris Johnson utanför 10 Downing Street. FOTO: Pete Maclaine/TT

  Boris Johnson gjorde sig av med en majoritet av de sittande ministrarna när han tillträdde som premiärminister på onsdagen. De har ersatts med personer som stöttar hans linje att Storbritannien ska lämna EU den sista oktober, kosta vad det kosta vill.

  Theresa Villiers är ny minister med det övergripande ansvaret för miljö, livsmedel och landsbygdsfrågor i Storbritannien. Hon har en bakgrund som jurist och har tidigare varit bland annat transportminister och minister med ansvar för Nordirland. Hon har enligt egen uppgift varit engagerad i djurvälfärdsfrågor.

  Johnson för djurvälfärd och genteknik

  Under Theresa Villiers på departementet för miljö, livsmedel och landsbygdsfrågor kommer George Eustice ha den mer specifika portfölj där jordbruk, fiske och livsmedel ingår. Han hade samma post fram till februari i år. Då avgick han i protest mot att dåvarande premiärminister Theresa May tillät parlamentet att rösta om en förlängning av förhandlingsperioden om landets EU-utträde.

  I sitt första tal som premiärminister utlovade Boris Johnson ändringar i lagstiftningen kring genteknik, för att ”utveckla de motståndskraftiga grödor som ska föda världen”. Inför Storbritannien andra regler för hur genmodifierade grödor hanteras än EU efter Brexit kan det försvåra handeln med EU, skriver Agra Europe. Boris Johnson sade sig också vilja främja djurvälfärd, men gick inte närmare in på hur.

  RÄTTAD. Denna artikel har korrigerats med George Eustice tillträde som ny minister med ansvar för jordbruk, fiske och livsmedel.

  Relaterade artiklar

  Till toppen