Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 maj 2019

  Granulatfabrik med siktet inställt på framtiden

  Arevos växtnäringsprodukt för skogsplantor har fortsatt att visa goda resultat. Nu har företaget tiodubblat sin produktion.

  – Vi har nu tagit steget från försöksverksamhet till praktisk verksamhet, säger Fredrik Östlund på Arevo.

  FOTO: Arevo
   Efter ett år i jorden ser de små ”svepot air”-plantorna ut så här. Den högra är behandlad med Argrow granulat.
  Efter ett år i jorden ser de små ”svepot air”-plantorna ut så här. Den högra är behandlad med Argrow granulat. FOTO: Jonas Öhlund/Arevo

  Nästan ett år har passerat sedan ATL skrev om växtnäringsprodukten Argrow granulat och företaget Arevo som ligger bakom produkten. Det gångna året har varit bra, uppger Fredrik Östlund, företagets produktansvariga inom skog.

  – Vi har mer än tiodubblat produktionen från i fjol. Man kan säga att vi nu har tagit steget från försöksverksamhet till en praktisk verksamhet. Vi har hittills sålt granulat för fem miljoner kronor, säger han till ATL.

  Optimistisk framtid

  Fältstudier har visat på en mycket god rot- och mykhorrhizautveckling hos de skogsplantor som behandlats med Argrow granulat, menar Fredrik Östlund.

  – Växtnäringsprodukten har allra bäst effekt på de plantor som planteras direkt i mineraljorden, säger han.

   Arevos fabrik i Umeå (arkivbild).
  Arevos fabrik i Umeå (arkivbild). FOTO: Arevo

  Nu fokuserar företaget på att hitta nya marknader och tillämpningsområden för sin produkt. Bland annat undersöks möjligheten till en ökad andel mineraljordplantering på väldränerande marker, där planteringen kan ske direkt i harvspåret.

  – Det har stora fördelar eftersom plantan i denna planteringspunkt har tillgång till kapillärt vatten som minskar risken att plantorna ska torka ut, säger Fredrik Östlund.

  Han säger också att företaget står i startgroparna för att börja marknadsföra sin produkt i Sydamerika och Nordamerika.

  En viktig produkt

  Arevo har i samarbete med A-teknik i Robertsfors tagit fram specialgjorda automatiska doserare för planteringsrör. Denna produkt är en av elva nominerade innovationer till utmärkelsen Elmia Innovation Award inför Skogselmia den 6 juni.

  – Den automatiska doseraren är en förutsättning för att vi ska kunna få ut Argrow granulat på ett snabbt och enkelt sätt. Vårt utgångsläge, när vi tog fram produkten, var att det inte skulle påverka hastigheten i själva planteringsarbetet negativt vilket vi lyckats bra med, säger Fredrik Östlund.

  Det här är Argrow granulat:

  En gödselprodukt för skogsplantor som tillverkas av argininkväve och fosfor. Arginin stimulerar tillväxten av rötter och mykorrhiza. Det innebär att plantan kan ta upp mer vatten och näring även när allt gödsel tagits upp av plantan. Granulatet ger en ökad stambasdiameter, ökad knoppstorlek samt ökad skottbiomassa. De försök som gjorts visar större effekt på magrare marker än på bördiga.

  Källa: Norra Skogsmagasinet

  Relaterade artiklar

  Till toppen