Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 februari 1999

  Nya LRF-miljoner till Mellanskog

  LRF har gått in med ytterligare 60 miljoner kronor i det krisdrabbade Mellanskogs industribolag.
  När Mellanskog fick ekonomiska problem i höstas gick LRF centralt in med 60 miljoner kronor i Mellanskogs industribolag för att stärka bolaget efter år av förluster. Tanken var att de övriga sex skogsägarföreningarna i landet skulle bidra med lika mycket för att rädda sin syster. Men så blev det inte. Skogsägarföreningarna hade nog med sina egna problem.
  I slutet av december 1998 sköt därför LRF till ytterligare 60 miljoner kronor som har börjat utbetalas till Mellanskog. LRF:s länsförbundsordförande har informerats om att åtagandet nu gäller 120 miljoner kronor.
  – LRF lägger ut de nya 60 miljonerna men vem som i slutänden ska stå för finansieringen och vilka former det ska få, kommer att avgöras längre fram. Orsaken till att LRF lägger upp ytterligare pengar är att strukturplanen i Mellanskog ska fullföljas på ett vettigt sätt, säger Hans Olof Ramberg på LRF:s ledningssekretariat.

  Södras beslut
  Finansieringen verkar vara ett tvisteämne. Förmodligen hoppas LRF att skogsägarföreningarna går in och ansvarar för de nya pengarna. På Skogsägarnas Riksförbund har vd Ulf Österblom ingen aning om var pengarna ska tas ifrån.
  – Det känner jag inte alls till, säger han och konstaterar att bollen nu ligger hos Södra.
  Mellanskog förhandlar med Södra om att slå samman de båda föreningarnas sågverksrörelser till ett gemensamt bolag. Fördelen skulle bland annat vara gemensam marknadsföringsorganisation. Det är ingen hemlighet att många inom Södra inte är särskilt intresserade av att ta över upplänningarnas problem. En sammanslagning kan endast ske på strikt industrimässiga villkor brukar det heta när man frågar personer på ansvarig nivå i Södra. De nya 60 miljonerna finns inte heller med i Södras internutredning om en eventuell fusion av sågverksindustrin.

  Per Österman

  Relaterade artiklar

  Till toppen