Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 januari 2019

  Mycket inläsning väntar för nya landsbygdsministern

  Sveriges nya landsbygdsminister måste läsa in sig på EU:s jordbrukspolitik, men känner sig trygg med näringsfrågorna. Vad som finns i det ”kraftfulla bondepaket” som fyrpartiöverenskommelsen utlovar vet hon inte.

   Jennie Nilsson, ny landsbygdsminister.
  Jennie Nilsson, ny landsbygdsminister. FOTO: Lotte Fernvall/Aftonbladet/IBL/TT

  – Det är en av de frågor jag inte har pysslat med tidigare och jag läser allt vad jag kan för att uppdatera mig så fort som det bara är möjligt, säger Jennie Nilsson (S), Sveriges nya landsbygdsminister när intervjun dagen efter att den nya regeringen presenterades kommer in på EU:s gemensamma jordbrukspolitik.

  Hon är veteran i riksdagen, kom in 2006, och har haft tunga uppdrag som ordförande i Näringsutskottet och skattepolitisk och senare näringspolitisk talesperson för Socialdemokraterna under partiets senaste tid i opposition. Om EU:s gemensamma jordbrukspolitik är ett ännu okänt landskap känner 46-åringen sig mer hemma där näringspolitiken överlappar med lantbrukspolitiken.

  – Skogsindustri, förädlingsvärden, konkurrenskraftsfrågor, kompetensförsörjning, forskning och innovation. Där känner jag mig ganska trygg.

   Den nya regeringen presenteras. Landsbygdsminister Jennie Nilsson.
  Den nya regeringen presenteras. Landsbygdsminister Jennie Nilsson. FOTO: Lotte Fernvall/Aftonbladet/IBL/TT

  Konflikter i skogen

  Under den gångna mandatperioden har skogspolitiken varit en av de stora konfliktytorna mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Nu ska ytterligare två partiers, Centerpartiets och Liberalernas, åsikter vägas in. Jennie Nilsson menar att överenskommelsen mellan de fyra partierna gör det lättare att komma vidare med skogspolitiken.

  – Den tyngd de här frågorna fått i överenskommelsen borgar för att vi måste leverera. Att den är brett förankrad över blockgränserna ger unikt bra förutsättningar för långsiktiga spelregler för de här näringarna.

  I överenskommelsen ingår ett ”kraftfullt bondepaket”, det fanns också med regeringsförklaringen. Vad det ska innehålla vet inte den nya landsbygdsministern. Hon tror att det handlar om utformningen av stöden så att de blir enklare och mer inriktade på stärkt konkurrenskraft.

   Regeringsförklaring. Statsminister Stefan Löfvens nya regering fotograferad på Lejonbacken framför Riksdagshuset i Stockholm.
  Regeringsförklaring. Statsminister Stefan Löfvens nya regering fotograferad på Lejonbacken framför Riksdagshuset i Stockholm. FOTO: Björn Lindahl/Aftonbladet/IBL/TT

  – Det är en av de frågor som vi behöver ta tag i direkt och självklart ska vi leverera.

  Jennie Nilsson har inte heller hunnit sätta sig in i vilka frågor som efter månader av en opolitisk övergångsregering med begränsade beslutsmöjligheter är viktigast att få ur händerna för den nya ministären.

  – Min personliga ambition är att man ska kunna jobba och leva i hela Sverige. Det är både ett viktigt mål och ett svårt mål för det löser du inte med en fråga, utan det löser man genom att man jobbar brett och långsiktigt.

  Bekant med Anna Karin Hatt

  Till sina meriter räknar Jennie Nilsson erfarenheterna av att som kommunalråd i Hylte kommun komma överens med politiska motståndare.

  – Jag söker det som förenar och man kan bygga vidare på, och är duktigare på det än på att söka konflikt, vilket politiken ibland gör.

  En av de hon samarbetade med var oppositionsrådet för Centerpartiet, Sonja Andersson, LRF:s tillträdande VD Anna Karin Hatts mamma. 2019 samlas en inte oansenlig del av inflytandet över svenskt lantbruk hos två kvinnor från Hylte, en kommun med strax under 11 000 invånare. Jennie Nilsson och Anna Karin Hatt gick i parallellklasser i skolan.

  – Vi umgås inte privat men känner varandra och har en god relation, det är nog bra.

   ”Jag söker det som förenar och man kan bygga vidare på, och är duktigare på det än på att söka konflikt”, säger Sveriges nya landsbygdsminister Jennie Nilsson (S).
  ”Jag söker det som förenar och man kan bygga vidare på, och är duktigare på det än på att söka konflikt”, säger Sveriges nya landsbygdsminister Jennie Nilsson (S). FOTO: Kristian Pohl/Regeringskansliet

  Andra ministernyheter med relevans för lantbruket

  Isabella Lövin (MP) är ny miljö- och klimatminister.

  Ibrahim Baylan (S) är ny näringsminister.

  Hans Dahlgren (S) är ny EU-minister.

  Ann Linde (S) är utrikeshandelminister med ansvar även för nordiska frågor.

  Anders Ygeman (S) är ny energi- och digitaliseringsminister på det nya Infrastrukturdepartementet.

  Mikael Damberg (S) är ny inrikesminister.

  Matilda Ernkrans (S) är ny minister för högre utbildning och forskning.

  Relaterade artiklar

  Till toppen