Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 januari

  Nya kraftledningen hotar deras företag

  Bettna.

  Katarina och Magnus Molitor är mycket oroliga och frustrerade över planerna på att dra en högspänningsledning över deras gård.

  – Det här går att lösa utan att vår miljö blir förstörd.

   Planer på högspänningsledning oroar ägarna till Ändebols gård.
  Planer på högspänningsledning oroar ägarna till Ändebols gård. FOTO: Mikael Marklund

  SSAB:s smältverk i Oxelösund är Sveriges största utsläppskälla av koldioxid. Men 2026 ska masugnarna och koksverket vara ersatta av en elektrisk ljusbågsugn, något som minskar utsläppen av växthusgaser rejält.

  Men samtidigt fördubblas elförbrukningen, vilket i sin tur kräver en utbyggnad av elnätet till anläggningen. Därför tänker Vattenfall bygga en högspänningsledning från Hedenlunda utanför Flen till Oxelösund.

  De närmare 60 meter höga stolparna ska enligt planerna gå tvärs över Katarina och Magnus Molitors mark på Ändebols gård i Bettna, cirka tre mil utanför Flen.

  – Vi har i dag 75 tackor, 10 dikor, 2 linderödsgrisar och ett antal höns. Dessutom har vi ett stort sortiment av grönsaker. Tomaterna i växthuset ger 7,5 ton skörd per år. Det mesta som produceras här säljer vi i gårdsbutiken. Vi har också en servering och besöksantalet börjar närma sig 10 000 per år, berättar Katarina Molitor.

  – Jag är mycket orolig för om våra kunder ska fortsätta att komma om de måste köra efter en högspänningsledning för att ta sig hit.

   Magnus och Katarina Molitor.
  Magnus och Katarina Molitor. FOTO: Mikael Marklund

  Paret Molitor betonar dock att det inte bara handlar om deras gård och deras intressen.

  – Det är jättebra att SSAB inte eldar med kol och att koldioxidutsläppen minskar. Men här står två nyttor mot varandra. Det handlar om framtidens miljö i Sörmland. Länsstyrelsen pratar mycket om besöksnäringens betydelse och att vi ska vara ett län som är duktigt på här- och närodlad mat.

  Enligt Vattenfall kan kraftledningens elektriska och magnetiska fält göra djurstängsel strömförande. Alla djurägare som bor där högspänningsledningen är planerad ska därför få tydligare instruktioner om hur och var de kan ha sina djur.

  – Tydligen är det när SSAB startar sina ugnar som belastningen är som högst på ledningarna. Men hur ska vi veta när det är som farligast att stängsla, eller ha djuren under ledningarna, säger Katarina Molitor.

   Olika typer av kraftledningar. Den som planeras att byggas på gården är en julgransstolpe.
  Olika typer av kraftledningar. Den som planeras att byggas på gården är en julgransstolpe. FOTO: Mikael Marklund

  Blir planerna verklighet kommer Vattenfall att betala paret Molitor, men det rör sig om en engångsersättning för minskad skogsproduktion.

  – Det går alltså inte att få något för det försäljningstapp som vi befarar.

  Det finns andra ekonomiska aspekter också.

  – Säg att vi vill låna pengar till en nysatsning. Då kanske banken menar att ledningen dragit ner värdet på fastigheten så att det inte finns mer låneutrymme.

  Rent juridiskt finns också frågetecken, menar Katarina och Magnus Molitor.

  – Vår äganderätt är svagare än ledningsrätten. Säger vi nej blir vi ändå överkörda. Eller så kanske ledningen dras över grannarnas mark i stället, vilket gör det upplagt för en osämja som kommer att vara länge.

   På Ändebols gård finns får, kor, grisar, höns och grönsaksodling. Det mesta som produceras säljs i gårdsbutiken.
  På Ändebols gård finns får, kor, grisar, höns och grönsaksodling. Det mesta som produceras säljs i gårdsbutiken. FOTO: Mikael Marklund

  De flesta problemen skulle dock vara ur världen om Vattenfall kan tänka om, menar paret.

  – Gräv ner ledningen i stället. Det har vi ingenting emot!

  De är inte ensamma om att tycka att det vore det bästa alternativet. Den ideella föreningen HedOx (Hedenlunda-Oxelösund), som startade i fjol efter att Vattenfall haft möten med berörda markägare, jobbar för det ska bli markkabel i stället för en luftledning till SSAB.

  – Det var mycket som inte kom fram då, bland annat hur höga stolparna skulle bli. Sedan hade vi bara två veckor på oss att läsa informationen, två veckor när det var hur mycket som helst att göra här på gården, säger Katarina Molitor.

  Vad gör ni om det kommer en högspänningsledning?

  – Före jul sa jag till familjen att vi flyttar då. Flera av våra grannar kommer att sälja i alla fall. Om det nu finns någon som vill köpa, säger Katarina Molitor.

  Läs också: Därför väljer Vattenfall luftledning

  Relaterade artiklar

  Till toppen