Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 december 2019

  Nya jordbrukskommissionären vill satsa på ekologiskt jordbruk

  Det ekologiska jordbruket ser ut att prioriteras upp med den nya EU-kommissionen.

   I sin tidigare karriär som EU-parlamentariker engagerade sig Janusz Wojciechowski också för ekologiskt jordbruk.
  I sin tidigare karriär som EU-parlamentariker engagerade sig Janusz Wojciechowski också för ekologiskt jordbruk. FOTO: Alexis HAULOT

  Inom ett år ska EU-kommissionen presentera en handlingsplan för hur ekologiskt jordbruk ska stärkas i EU. Det lovade den nytillträdde jordbrukskommissionären Janusz Wojciechowski när han inledningstalade på EU Agricultural Outlook Conference i Bryssel. Satsningar på ekologiskt jordbruk är en naturlig del av den nya EU-kommissionens miljö- och klimatorienterade ”gröna giv”, enligt den polske kommissionären.

  – Att utveckla det ekologiska jordbruket är mycket viktigt för oss, och det handlar inte bara om att utöka arealen, utan även om att främja ekologisk mat. För många konsumenter är den fortfarande svårt att komma över, den är fortfarande ganska dyr och därför behöver vi hitta lösningar som minskar produktionskostnaderna. Det kommer att stöttas så att hälsosam ekologisk mat blir tillgänglig för konsumenterna.

  Inga fler nedskärningar

  Några närmare detaljer om vad handlingsplanen ska innehålla och vilken form av stöd som kan bli aktuella gav Janusz Wojciechowski inte.

  Jordbrukets del av EU:s nästa långtidsbudget lyftes också av jordbrukskommissionären. Det är en omdiskuterad fråga och Janusz Wojciechowski slog fast vad hans position är, utifrån det budgetförslag EU-kommissionen lagt: Högre miljökrav på EU:s bönder kan inte kombineras med lägre jordbruksstöd.

  – Jag kommer att försvara jordbruksbudgeten från alla förslag om nedskärningar. Men jag kommer inte att försvara den från förslag om höjningar. Vi måste vara medvetna om den enorma uppgift som ligger framför det europeiska jordbruket, och den uppgiften kan bara utföras om vi har rätt stöd till europeiska bönder. Bönder kan inte tvingas att leva upp till högre krav, de kan bara uppmuntras. Vi måste, metaforiskt talat, använda moroten, inte piskan.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen