Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 augusti 2018

  Svenska mejeriprodukter och kött kan bli ”Big in Japan”

  Inte bara ska det nyligen undertecknade handelsavtalet mellan EU och Japan underlätta för export av fläskkött, nötkött, mejeriprodukter och vin, EU:s bönder kommer dessutom att åtnjuta positiv särbehandling jämfört med Japans övriga handelspartners.

   I nuläget är Ikea den största svenska livsmedelsexportören - i vanliga japanska matbutiker lyser de svenska varorna ännu med sin frånvaro.
  I nuläget är Ikea den största svenska livsmedelsexportören - i vanliga japanska matbutiker lyser de svenska varorna ännu med sin frånvaro. FOTO: Jon Thunqvist

  Överenskommelsen, vars detaljer tillkännagavs i Tokyo under tisdagen (7 aug) innebär att de importtullar som fortfarande är i kraft ska ses över vart femte år.

  Visar översynen att EU-producenterna halkat efter eller missgynnats på något sätt kommer tullarna att sänkas per automatik.

  – Europas bönder har all anledning att fira, sade EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström när avtalet undertecknades i Tokyo nyligen. Det här skickar en stark signal till resten av världen att två av de största ekonomierna tror på fri handel.

  Ikea största exportören av livsmedel

  Sveriges livsmedelsexport till Japan är fortfarande tämligen blygsam, med EU-mått mätt, men förhoppningen är att svensk mat ska bli mer vanlig på de japanska middagsborden framöver.

  I nuläget är Ikea den största svenska livsmedelsexportören – i vanliga japanska matbutiker lyser de svenska varorna ännu med sin frånvaro. Däremot finns det gott om franska ostar, italienska viner och norsk lax.

  På Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) betonar Christina Furustam, handelsexpert, att avtalet kan få stor betydelse för svenska producenter och det ligger i linje med regeringens och jordbrukets ambitioner att öka exporten av livsmedel, men att Japan är en svår och komplicerad marknad även utan gränsskydd.

  – Ytterst är det företagens val när det gäller att satsa eller inte satsa på export, säger Christina Furustam.

  Som exempel på viktig europeisk export som blir helt tullfri kan nämnas berett griskött och hårdost. Färskt griskött kommer också att bli billigare för japanska konsumenter tack vare lägre införseltullar. Även andra produkter som nötkött, färskost, vassle och mjölkpulver blir betydligt billigare som en följd av frihandelsavtalet.

  Svenskt kött åter godkänt

  Just europeiskt nötkött har varit i princip bannlyst från Japan sedan galna-kosjukans dagar på 1990-talet, men nu är det åter fritt fram för åtminstone svenskt nötkött. Efter rigorösa kontroller som japanska myndigheter gjorde på plats i Sverige under 2016 är det svenska köttet åter godkänt för import.

  Japan är en stor nettoimportör av livsmedel och den huvudsakliga anledningen till att den japanska regeringen ville få till stånd ett frihandelsavtal med EU var att underlätta för japanska biltillverkare att sälja i Europa.

  LÄS OCKSÅ: Japansk industri lyfter jordbruketLÄS OCKSÅ: Översvämningar ödelägger japanska jordbruk

  Sverigeslivsmedelsexport 2016 i miljoner kronor

  Norge 9 008

  Polen 8 818

  Frankrike 7 629

  Danmark 7 582

  Finland 5 650

  Japan 244

  (Totaltvärde av svensk livsmedelsexport 2016: 81 164 milj kr)

  Källa: SCB

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen