Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 9 mars

  Nya generaldirektören prioriterar sena stöd

  Christina Nordin har jobbat på Regeringskansliet under både borgerliga och rödgröna regeringar och det blir tredje gången gillt på Jordbruksverket. Men någon praktisk jordbrukserfarenhet har hon inte.

  FOTO: Elima Mwinyipembe

  Jordbruksverkets nya generaldirektör är en veteran i gränslandet där näringslivspolitik möter livsmedelspolitik. Christina Nordin har under sin karriär växlat mellan Regeringskansliet, där departementen förbereder politiska beslut, och Jordbruksverket och andra myndigheter där de besluten ska verkställas. Erfarenheterna från både Alliansregeringens Landsbygdsdepartement och den rödgröna regeringens Näringsdepartement är värdefulla för en generaldirektör, enligt henne själv.

  – Det är bra att man förstår politikens villkor och förutsättningar och krav, säger Christina Nordin när hon talar med ATL strax efter att utnämningen blev offentlig i torsdags.

  Försenade stöd

  Hon tar över topptjänsten på Jordbruksverket i en tid när en ny jordbrukspolitisk reform ska inledas samtidigt som den förra fortfarande ställer till stora problem i form av kraftigt försenade jordbruksstöd. Många bönder känner stor frustration över att ha fått vänta i flera år på sina utbetalningar. Det är Christina Nordin medveten om men hon är noga med att inte kasta någon skugga över sin företrädare, Leif Denneberg, och det arbete som redan görs på Jordbruksverket för att få ut stöden.

  – Det är helhetsgreppet som jag får ta när jag börjar. Det är ju prio ett att sätta mig in i det och säkerställa att vi jobbar så effektivt som möjligt med utmaningarna. Och det är ju fokus på det på Jordbruksverket redan nu, det är ju inte så att det är ”Hej och hå, här kommer det in någon ny som upptäckt det”.

  Tjänsten som generaldirektör blir tredje vändan på Jordbruksverket för Christina Nordin. Hon fick sitt första chefsjobb på myndigheten, och basade över Beredskapsenheten, med ansvar för de beredskapslager som Sverige hade före EU-inträdet. Under nästa sejour på myndigheten var hon chef för divisionen för främjande och förvaltning, där hon bland annat att var med och tog fram en rapport om betesrättens påverkan på lantbrukets lönsamhet.

  Ensam är inte stark

  Livsmedelsproduktionens ekonomiska förutsättningar är en röd tråd i Christina Nordins karriär, även om hon saknar mer praktisk erfarenhet av jordbruk. På Landsbygdsdepartementet jobbade hon bland annat med Matlandet Sverige, och under sin tid på Näringsdepartementet har hon ansvarat för arbetet med den nationella livsmedelsstrategin. Att hon är väl känd i regeringskorridorerna har dock inte stoppat regeringen från att ge henne en överrock som hennes närmaste företrädare inte haft. Jordbruksverket får åter en styrelse, en struktur som Alliansregeringen tog bort 2010, och en överdirektör, en tjänst som samma regering avskaffade kravet på 2014.

  Christina Nordin välkomnar förändringen.

  – Det är jättebra. Jag brukar säga att ensam inte är stark, och ju fler som man kan ta hjälp och stöd av i denna komplexa myndighet är bara positivt.

  Christina Nordin om…

  … jobbet som generaldirektör för Jordbruksverket:

  – Jag kan inte tänka mig något roligare än att jobba med djur, växter, mat, landsbygd, miljöfrågor och jag tycker att jag har den perfekta bakgrunden för det.

  … den viktigaste uppgiften som generaldirektör:

  – Det är två frågor jag vill sätta absolut fokus på. Det ena är den goda, effektiva förvaltningen, och det andra är den goda arbetsmiljön. Och de hänger lite ihop. Och med god förvaltning menar jag förstås en modern förvaltningsmyndighet med professionella tjänstemän som jobbar effektivt.

  LÄS MER: Hon tar över JordbruksverketPREMIUM: Denneberg om varför han klev avLÄS OCKSÅ: Sven-Erik Bucht nöjd med Dennebergs insats

  Till toppen