Så ska risken för förväxling minska
Händelsen på Lillö Kungsgård sätter spår. Nu blir det nya etiketter för att minska förväxlingsrisken och Svenskt Växtskydd satsar på extra information till odlare och återförsäljare.
Varje år förväxlar några lantbrukare växtskyddsmedel på grund av att förpackningar är snarlika. Men oftast blir konsekvenserna inte lika allvarliga som på Lillö Kungsgård.
Det är heller inte så vanligt att lantbrukare pratar offentligt om det som hänt. Men Per Åsheims missöde har skapat reaktioner i branschen. Via rådgivare på HIR Skåne har frågan lyfts till Svenskt Växtskydd, växtskyddsföretagens branschförening.
”Olyckligt misstag”
– Det är olyckligt att sådana misstag sker. I det här fallet var det särskilt olyckligt att förpackningarna låg i samma kartong, säger Milena Vrhovac Lasarevic, kommunikationsansvarig på Svenskt Växtskydd.
På Svenskt Växtskydds årliga möten med återförsäljarna under december ska ämnet finnas på agendan. Även på växtskyddsföretagens odlarmöten, där nya produkter inför säsongen presenteras, ska ämnet tas upp, berättar hon. Allt för att förebygga att nya misstag sker på gårdarna.
Nya etiketter
Tillverkaren FMC ändrar från och med nästa säsong etiketterna på Harmony och Safari så att de blir lättare att skilja åt. På Harmonyburken ska det finnas en tydlig bild på majs och på Safariburken en bild på en sockerbeta. Förändringen var redan på gång men efter det som hände på Lillö Kungsgård skapades ett extra tryck på att genomdriva den, berättar Anders Sylvan, försäljningschef på FMC i Sverige, som själv var ute och såg de skadade betorna.
– Men som odlare måste man fortfarande läsa på etiketterna, säger han.
Välkomnar förändringen
Säljaren Tommy Axelsson på Gullviks i Kristianstad har besökt Per Åsheim vid ett flertal tillfällen sedan händelsen och välkomnar att produkterna blir lättare att särskilja. Han hoppas att fler tillverkare nu ser över utformningen av förpackningar med tanke på förväxlingsrisken.
Hur ser du på att Harmonyburken hamnade i en Safarikartong under er leverans?
– Det har jag inte själv kontroll över. När den lämnade vårt lager var det inte så men vad som hänt däremellan vet jag inte, säger han.
Kontrollera direkt
Tommy Axelsson påpekar att åkarna som kör ut produkterna kan ha en hög arbetsbelastning och inte alltid har så stor kunskap om de olika produkterna. Därför uppmanar han alla kunder att direkt efter leveransen packa upp och kontrollera att produkterna stämmer med beställningslistan och att sedan sortera dem noggrant i sprutboden.
Kommentarer
Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.