Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 november 2019

  Nya Cap skjuts fram ett år

  De gamla reglerna ska gälla, men med den nya, lägre budgeten, föreslår EU-kommissionen.

   De gällande jordbruksstöden får harva vidare ett år till, enligt EU-kommissionens förslag.
  De gällande jordbruksstöden får harva vidare ett år till, enligt EU-kommissionens förslag. FOTO: Anders Fällman

  Cap-reformen är nu officiellt försenad. EU-kommissionen har presenterat den plan B man så länge hävdade inte var nödvändig. Och planen är att skjuta fram införandet av det nya regelverket ett år, till den första januari 2022. Året innan ska övergångsregler gälla.

  Mindre pengar

  EU-kommissionen föreslår att de nuvarande reglerna i stort fortsätter under 2021. Men de gamla stöden får anpassas till den långtidsbudget för perioden 2021 till 2027 som just nu förhandlas av medlemsländerna. Det betyder lägre summor att fördela både för direktstöden och i landsbygdsprogrammet. Det kan bli svårsmält för de medlemsländer som tydligt uttryckt sitt missnöje med att jordbruksbudgeten skärs ned.

  Även om förslaget i princip inte innebär några förändringar i vilka stöd som kan ges under 2021 kan det betyda ändrade villkor för stöd och ersättningar i landsbygdsprogrammet. EU-kommissionen lämnar det öppet för medlemsländerna att själva besluta om de vill förlänga sitt nuvarande program ett år, men med den nya, lägre budgeten.

  Kortare åtaganden

  Gör de det gäller vissa begränsningar. Nya åtaganden, som normalt görs på fem år, förkortas till tre år, och förlängningar av tidigare åtaganden görs på ett år. Detta för att förkorta den tid efter att den nya jordbrukspolitiken trätt i kraft som det finns överlappande regelverk. Väljer ett medlemsland att inte förlänga hela eller delar av landsbygdsprogrammet förs 2021 års resurser över till den resterande delen av budgetperioden.

  Krisreserven, där resurser tas från direktstöden för att användas i händelse av oförutsedda jordbrukskriser, föreslås förlängas ett år. Förslaget ska nu behandlas av medlemsländerna i Ministerrådet och av EU-parlamentet. EU-kommissionen gör bedömningen att förslaget måste vara antaget i mitten av nästa år för att kunna träda i kraft den första januari 2021.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen