Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 6 november 2017

  Nya bluffakturor kan lura bönder på pengar

  Det som ser ut som en enkät och en förfrågan vid första anblicken kan kosta den lantbrukare som svarar 12 790 kronor.

   Vid första anblicken kan formuläret tolkas som en enkät.
  Bild 1/2 Vid första anblicken kan formuläret tolkas som en enkät.
   Än saknar hemsidan innehåll men enligt företaget ska den i gång under den här veckan.
  Bild 2/2 Än saknar hemsidan innehåll men enligt företaget ska den i gång under den här veckan.

  För en månad sedan kunde ATL avslöja att den Estlandsbaserade man, som tidigare anklagats för att lura svenska bönder med bluffakturor, hittat ett nytt upplägg för att tjäna pengar. Sedan i somras har lantbrukare och andra företag fått förfrågan om intresset för att anställa nyanlända.

  Och de gröna inplastade blanketterna med förfrågan om att anställa utlandsfödd arbetskraft fortsätter att komma. Vid första anblicken kan blanketten tas för en enkät och med information om vilka stödformer och bidrag som finns vid anställningar.

  På varningslistan

  Men den som skriver på blanketten och skickar tillbaka den förbinder sig att betala 12 790 kronor plus moms för en annonsering på företagets hemsida. För den summan får man annonsera efter arbetskraft på företagets hemsida.

  Än så länge finns dock inga annonser eller mer omfattande information om företaget på hemsidan som också uppges vara i drift först under innevarande vecka.

  Företaget bakom utskicket; Företagsopinion, finns också med på Svensk Handels varningslista.

  LÄS MER: Så skyddar du dig mot bluffmakarnaLÄS OCKSÅ: Bestrid bluffakturan – så här gör duLÄS OCKSÅ: Bluffmakaren i Tallinn

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen