Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 juli 2019

  Nya avtalsvillkor ska locka betodlare att expandera

  Villkoren i betodlarnas nya avtal gör det attraktivt att expandera men ska också locka gamla odlare att ta upp odlingen igen. Den bedömningen gör Anders Lindkvist, generalsekreterare i Betodlarna.

   Det nya avtalet som gäller från 2020 bygger bland annat på volymbonus för den odlare som utökar sin odling med minst 10 procent.
  Det nya avtalet som gäller från 2020 bygger bland annat på volymbonus för den odlare som utökar sin odling med minst 10 procent. FOTO: Mostphotos

  Sedan 2016 har arealen odlade sockerbetor sjunkit från 30 000 hektar till 27 000 hektar i Sverige. Samtidigt har stora investeringar gjorts i sockerbruket i Örtofta för att öka kapaciteten. Behovet av mer råvara har givit odlarna ett bra utgångsläge och berett mark för ett gynnsammare avtal med Nordic Sugar.

  Det nya avtalet som gäller från 2020 bygger bland annat på volymbonus för den odlare som utökar sin odling med minst 10 procent. Den innebär en extra intäkt på över 350 kronor per hektar vid en skörd på 70 ton per hektar. För en odling på 30 hektar betyder detta cirka 10 000 kronor om odlingsarealen ökar med 10 procent. Erbjudandet gäller odlingen 2020 och 2021.

  Nu hoppas branschen att de nya villkoren ska locka till expansion men också att gamla odlare kommer tillbaka.

  – Min bedömning är att volymen kommer att öka nästa år. Hur mycket vill jag inte spekulera i. Men vad jag förstår så har vissa av dem som upphört med odlingen de senaste två åren nu på allvar börjar fundera på att återuppta den igen, säger Anders Lindkvist.

  Utöver volymbonusen går kontrakten också från att ha varit volymbaserade till att bli hektarbaserade från 2020. Dessutom justeras renhetsskalan nedåt och avdraget blir inte lika stort under besvärliga år.  

  – Framöver vill vi ha upp betpriset så att vi får bättre lönsamhet än i dag men betraktat omständigheterna är vi nöjda. Vi har fått till ett antal nya odlingsvillkor i positiv riktning, säger Anders Lindkvist.

  Nordic Sugar börjar teckna de nya kontrakten 20 augusti.

  Relaterade artiklar

  Till toppen