Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 5 mars 2017

  Nya ägare med höga ambitioner

  Det är ett avancerat pussel som ligger bakom ambitionen att säkra driften för den stora mjölkgård i Jämtland som gick i konkurs i januari. ATL kan i dag berätta historien om hur två nya ägare gav sig in bilden för att jordbruket ska leva vidare.

   Entreprenörerna Erik Odén och Bengt Adolfsson har gått in som ägare med ambitionen att driva jordbruket vidare tillsammans med den tidigare ägaren.
  Entreprenörerna Erik Odén och Bengt Adolfsson har gått in som ägare med ambitionen att driva jordbruket vidare tillsammans med den tidigare ägaren. FOTO: Lotta Löfgren/Sveriges Radio

  Det är många aktörer som har varit med och lagt bud på den stora jordbruksfastigheten med 800 djur som gick i konkurs i januari. Men få eller ingen har haft så högt ställda ambitioner som Bengt Adolfsson och Erik Odén när det kommer till att driva gården vidare.

  Medan andra aktörer har lagt bud på fasta tillgångar som skog, djur och byggnader valde entreprenörerna Erik Odén och Bengt Adolfsson i stället att lägga ett bud på hela verksamheten.

  LÄS ÄVEN: Lokal fastighetsägare tar över konkursad mjölkgård

  Stöds av slakteri

  Att stycka upp tillgångarna hade sannolikt genererat en större förtjänst, enligt Erik Odén. Men några sådana ambitioner finns inte hos de nya ägarna. I stället har de knutit till sig banker och ett lokalt slakteri för att driva gården vidare.

  Detta sker genom att driften arrenderas ut till ett nytt bolag som drivs av den tidigare ägarens systrar.

  – Vi har haft tanken att vi ska hjälpa familjen att driva gården vidare. Det har varit mycket diskussioner med familjen och konkursförvaltaren innan vi kunde sy ihop en färdig lösning, säger Bengt Adolfsson som är egen företagare i mark- och anläggningsbranschen.

  För att nå fram till en lösning har det krävts intensiva diskussioner med alla inblandade parter.

  – Svårigheten har varit att hitta en finansiering. Alla banker vet vad det är för gård, och eftersom det handlar om en konkurs har det varit lite fläckat, säger Erik Odén, som lokalt är mest känd för att vara den näst största fastighetsägaren i centrala Östersund.

  Förutom upplägget med systrarna bygger lösningen även på att Delsbo Slakteri AB har gått in och tagit finansieringen på djuren i driftbolaget.

  – Nu när allt är på plats är vår ambition att vi ska behålla alla arrendatorer och alla kommer kontaktas, säger Bengt Adolfsson.

  Genom arrendekontraktet får familjen möjlighet att arrendera gården tills vidare. Men de får även en inskriven option på att köpa tillbaka gården.

  – Det är en tragedi och det finns en social aspekt i det här som är väldigt stor. Det är en gård som har ägts av samma familj i sju generationer, säger Erik Odén.

  LÄS ÄVEN: Stor mjölkgård i Sydsverige i konkurs

  ”Inte välgörenhet”

  Förhoppningen är dessutom att gårdens sex anställda ska få fortsatt anställning i det nya bolaget. På så sätt säkras även arbetstillfällen som är viktiga för att hela Jämtland ska leva, fortsätter Erik Odén.

  För en utomstående betraktare låter det nästan som välgörenhet. Men enligt de nya ägarna är ambitionerna betydligt högre än så.

  – Det är absolut inte bara välgörenhet. Allt som vi ger oss in i måste ge ett plusresultat. Får vi ett plusresultat ger det möjlighet för familjen att köpa tillbaka gården. Men vi har ett hårt arbete framför oss innan vi tar oss dit, säger Bengt Adolfsson.

  – Ingen av oss hade gått in i detta om vi inte trodde att det skulle ha ett stort värde för Jämtland. För att vi ska vara attraktiva i framtiden måste vi ha en utveckling av hela länet, och det är därför jag går in i det här, säger Erik Odén.

  Ska effektiviseras

  För att få lönsamhet kräver de nya ägarna insyn i företaget. Tanken är att verksamheten ska renodlas och effektiviseras, samtidigt som all verksamhet i storjordbruket ska koncentreras till två gårdar.

  Med stigande kött- och mjölkpriser, och låga räntor och energipriser ser förutsättningarna för en nystart bra ut, enligt Erik Odén.

  – Vi tar en oerhörd risk om verksamheten inte fungerar. Men vi har en stor tilltro till projektet och tror att det kommer att fungera, säger Bengt Adolfsson.

  LÄS MER: Storkonkurs en tragedi

  Relaterade artiklar

  Till toppen