Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 17 maj

  Ny virusoro får Kina att uppmana till bunkring

  Risken för en andra smittvåg i Kina och för en stor virusspridning i USA och Brasilien får Kina att uppmana företag att bygga upp lager, uppger flera källor för Reuters.

   Sojabönor är en av produkterna som Kina oroar sig för att stå utan. Nu uppmanas företagen att bunkra. Arkivbild.
  Sojabönor är en av produkterna som Kina oroar sig för att stå utan. Nu uppmanas företagen att bunkra. Arkivbild. FOTO: Michael Conroy/AP/TT

  Landet har uppmanat livsmedelsföretag och importfirmor att se till att ha gott om bland annat spannmål, oljeväxter, sojabönor och majs. Oron finns att smittspridningen ska påverka de globala leveranserna.

  – Det finns en risk för en kollaps för handelsvägarna på grund av coronaviruset. Till exempel kan det handla om hamnar som stänger, säger en inköpare på ett av Kinas ledande livsmedelsföretag, som särskilt pekar ut oron för Brasilien, Kinas största handelspartner när det gäller sojabönor och kött.

  Kinas handelsdepartement har inte kommenterat uppgifterna, men under de senaste veckorna har flera statskontrollerade företag i Kina börjat öka köpen av bland annat sojabönor och majs från USA.

  LÄS OCKSÅ: Risk för akut brist på ekologiskt proteinfoder

  Relaterade artiklar

  Till toppen