Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 18 februari

  Ny utbildning hjälper bönder bli vassare företagare

  Alnarp.

  SLU inför en ny utbildning som ska hjälpa bönder att bli bättre företagare.

  – Det finns förutsättningar att bli vassare på att utveckla både forskning och utbildning, säger verksamhetsledaren Per Hansson.

   Bättre ledning av företagen kan vara nyckeln till ökad lönsamhet tror Per Hansson, verksamhetsledare på SLU Kompetenscentrum Företagsledning.
  Bättre ledning av företagen kan vara nyckeln till ökad lönsamhet tror Per Hansson, verksamhetsledare på SLU Kompetenscentrum Företagsledning. FOTO: Torbjörn Esping

  Det nya ämnesområdet företagsledning finns på Institutionen för arbetsvetenskap, ekonomi och miljöpsykologi vid SLU i Alnarp. Enligt universitetet har företagen i den gröna sektorn ett stort behov av att utveckla ett helhetsperspektiv på företagande och hållbarhet. Det handlar om att vid sidan av produktionen kunna fokusera på marknad, ekonomi, ledarskap och strategi.

  Låg lönsamhet

  – Den som kan utöva ett ledarskap över hela produktionssystemet kan nå en annan total potential med samma insats, eller mindre insats, och skaffa sig en konkurrensfördel, säger Per Hansson, verksamhetsledare vid SLU Kompetenscentrum Företagsledning.

  Han pekar på att den genomsnittliga lönsamheten i lantbruket är låg. Och det trots låga räntor och stigande markpriser, trots strukturomvandling med skalfördelar och allt bättre teknik.

  Bättre ledning av företagen kan vara nyckeln till ökad lönsamhet, tror han.

  – Företagsledning är den faktor som lyfts fram, säger Per Hansson.

  Nya, spännande initiativ

  Samtidigt knyts centrumbildningen SLU Råd Nu i Skara, som har fokus på rådgivning, till institutionen i Alnarp. SLU Råd Nu bidrar till att stärka hela kunskapssystemet med lantbruks- och landsbygdsföretagare, rådgivare, myndigheter och forskare.

  En ny utbildning till rådgivare, specialiserad på företagsledning och företagets helhet, ska också tas fram.

  ­– Betydelsen av nya arbetssätt, förbättrad kommunikation och effektiv rådgivning lyfts allt oftare fram. Därför känns det naturligt att bli en del av en vetenskaplig och pedagogisk miljö till vilken vi känner stor samhörighet. Tillsammans kommer vi att kunna ta nya, spännande initiativ, säger verksamhetsledaren Magnus Ljung.

  Företagsledning

  • Kurser som berör företagsledning är inbakade i programmen, särskilt lantmästarprogrammets tredje år.
  • Kursen i strategisk företagsledning, som Johan Olsson gick, var ett pilotprojekt för att skapa en utbildning i ämnet som riktar sig till etablerade företagare. Utvärdering om framtiden pågår.
  • Handelshögskolan erbjuder managementprogrammet för de gröna näringarna.

  LÄS OCKSÅ: Han lyfte gården med bättre ledarskap

  Relaterade artiklar

  Till toppen