Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 februari 2018

  Ny typ av fågelinfluensa upptäckt

  Statens veterinärmedicinska anstalt har upptäckt en ny typ av fågelinfluensa i Sverige hos en skadad havsörn som levde i Blekinge. H5N6-viruset kan utgöra en risk mot fågelbesättningar.

  Däremot finns det ingenting som pekar på att viruset ska utgöra risk för människor, till skillnad från det H5N6-virus som cirkulerar i Asien. Enligt SVA finns det dock exempel där viruset har lett till utbrott av fågelinfluensa bland tamfågel.

  ”Detta är det första fallet av H5N6 i Sverige. Viruset har cirkulerat i Europa, och förutom på vilda fåglar har även några utbrott på tamfågel, inklusive enstaka kommersiella fjäderfäbesättningar förekommit. För att undvika spridning till fjäderfä är det viktigt att fjäderfäproducenter och hobbyfågelägare har goda smittskydds­rutiner och i möjligaste mån förhindrar kontakter mellan tam- och vildfågel”, säger Karin Åhl, ställföreträdande enhetschef på enheten för häst, fjäderfä och vilt på SVA.

  Viruset är nära besläktat med det välbekanta viruset H5N8 som cirkulerade bland vilda fåglar under 2016 och 2017, och då även orsakade utbrott hos fjäderfä.

  Mycket smittsam

  H5N6 har dock inte fått samma massiva spridning, och har heller inte förknippats med samma dödlighet som sin närbesläktade variant, enligt biträdande statsepizootolog Karl Ståhl.

  Fågelinfluensa finns i många varianter och är ofta mycket smittsam mellan fåglar. Tills vidare gäller Skyddsnivå 1 i Sverige vilket innebär att fjäderfä får gå ut, men att foder och vatten ska ges under tak eller under skydd utomhus.

  För att undvika fortsatt spridning är det viktigt att ha goda skötselrutiner och i möjligaste mån förhindra direkt och indirekt kontakt med vilda fåglar.

  Djurägare bör också vara uppmärksamma och alltid ta kontakt med veterinär om fjäderfän visar ökad dödlighet, förändringar i foder och vattenkonsumtion, sänkning i äggproduktion eller nedsatt allmäntillstånd, skriver SVA i ett pressmeddelande.

  LÄS OCKSÅ: Ökad risk för svensk epidemiLÄS OCKSÅ: Förlorade 31 miljoner på fågelinfluensanLÄS OCKSÅ: Fågelinfluensa: Hemvärnet rycker ut

  Fakta: Allmänna hygienregler

  Se till att endast de som sköter tamfåglarna har tillträde till djurutrymmena.

  Håll rent runt hus och inhägnader.

  Var noga med rutinerna vid hygiengränserna.

  Tvätta händerna efter kontakt med fåglar.

  Efter en utlandsvistelse bör du inte ha kontakt med tamfåglar förrän tidigast efter 48 timmar.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen