Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 3 februari 2017

  Ny teknik ska få fart på nedisade vindkraftverk

  Tack vare ny forskning från Luleå Tekniska Högskola ska det bli bättre snurr på svensk vindkraft. Målet är att komma till rätta med det kraftiga produktionsbortfall som uppstår när kraftverken blir nedisade.

   Nedisade rotorblad ger stora produktionsbortfall.
  Nedisade rotorblad ger stora produktionsbortfall.

  Väderomslagen under vinterhalvåret gör varje år att svenska vindkraftsbolag måste räkna med 20 procents produktionsbortfall på grund av att kraftverken blir nedisade, rapporterar TV4.

  Bygger på värme

  I dag finns det närmare 3 500 vindkraftverk i landet, och det stora flertalet av dem riskerar att få produktionsbortfall på grund av nedisade rotorblad.

  Forskningen som Luleå Tekniska Högskola bedriver bygger i första hand på inbyggda värmemattor och lösningar som blåser in varmluft i rotorbladen, och ibland en kombination av dem båda.

  – Avsikten är att vi ska kunna bygga vindkraft i kallt klimat och även ha full produktion, säger Jan-Olov Aidanpää, professor Luleå Tekniska Högskola i TV4-reportaget.

  Billigaste alternativet

  Vindkraftsproduktionen har ökat kraftigt i Sverige de senaste åren, och enligt bedömningar som Fortums vd Pekka Lundmark har gjort har den redan nu stor potential. I går rörde han om ordentligt i grytan när han under bokslutsinformationen presenterade en lönsamhetsanalys, som närmast slog ner som en bomb, enligt Finska Yle.

  – Om man i dag börjar bygga ut ny kraftverkskapacitet i Norden är vindkraften det billigaste alternativet, slog han fast.

  Kanske kan nya lösningar från Luleå Tekniska Högskola förbättra lönsamheten ytterligare.

  LÄS ÄVEN: Skinktricket gav 10 000 liter förnybar diesel

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen