Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 maj

  Ny stor kemstöld mot lantbruk i Skåne

  Inom loppet av ett par veckor har fyra gårdar haft påhälsning av kemtjuvar i Skåne. Vid det senaste inbrottet stals svampmedel och tillväxtreglering för 187 500 kronor.

  De misstänkta gärningspersonerna flydde, men preparaten kunde säkras.

   Betodlaren Fredrik Larsson.
  Betodlaren Fredrik Larsson. FOTO: Mikael Gianuzzi

  I onsdags i förra veckan fick betodlaren Fredrik Larsson och hans kompanjon Marcus Brynell en stor leverans av växtskyddsmedel till gården i Skegrie utanför Trelleborg. Natten till tisdagen drabbades de av inbrott i kemlagret och de dyraste preparaten stals.

  Fredrik Larsson och hans fru vaknade av att larmet gick på gården.

  – Vi trodde först att det var grannens bil, men när jag gick för att kolla såg jag att lampan blinkade på stallbyggnaden och att det var sirenen som tjöt. Jag hann tänka åh herregud, det är någon i verkstan eller förrådet, säger Fredrik Larsson.

  Hann inte bli rädd

  Han klädde sig snabbt, gick ut och tog bilen som stod utanför dörren och körde bort mot förrådet. När han kom runt hörnet stod där en skåpbil och tre personer höll på att lasta den med kempreparat.

  Han hann aldrig bli rädd, förklarar han, utan snarare paff över att de misstänkta gärningspersonerna fortfarande var kvar trots att larmet tjöt och blinkade för fullt.

  – Jag hann tänka att jag skulle ta bilens regnummer och tog fram telefonen för att ta en bild på lite avstånd. Då upptäckte de mig och rusade fram och slängde sig i skåpbilen, berättar Fredrik Larsson och fortsätter:

  – De var tre stycken och två hann hoppa in i bilen som körde iväg. Jag försökte preja den för jag tänkte att så lätt ska de inte komma undan. Det var ren instinkt. Den tredje personen försvann springande.

  Försvann i ett rapsfält

  Fredrik Larsson var fast besluten att ta registreringsnumret och följde efter den flyende skåpbilen medan han ringde polisen. Efter fyra kilometer tvärnitade skåpbilen, varpå de misstänkta gärningspersonerna hoppade ur och försvann ut i ett rapsfält.

  Fredrik Larsson stannade kvar och höll vakt vid bilen. Polisen kom snabbt till platsen med flera bilar, både polisbilar och civila, samt hundförare som gick ut i rapsfältet för att söka. Ingen misstänkt kunde dock gripas.

  En annan hundpatrull åkte enligt Fredrik Larsson till gården för att leta efter en tredje misstänkt gärningsperson, vars spår kunde följas fram till motorvägen innan det tog slut.

  Både bilen och lasten togs i beslag av polisen för teknisk undersökning och spårsäkring.

  – Polisen tog det verkligen seriöst. Jag tycker vi sett en attitydförändring till kemstölderna. Här var det inga tveksamheter. De var på plats på nolltid och har varit ute hos mig med tekniker i dag. Jag känner att det var fullt fokus. De sade att det varit liknande inbrott på fyra ställen nu under kort tid, säger Fredrik Larsson.

  Uppgraderat larmet

  Kemlagret på gården har fått ordentliga skador av inbrottet. De misstänkta gärningsmännen hade först tagit sig igenom en ståldörr och klippt upp ett kraftigt hänglås.

  Dörren är redan utbytt mot en starkare och larmet är uppgraderat och kopplat till en larmcentral.

  – Jag vet inte vad man kan göra mer för att skydda sig. Det får ju inte ta hur lång tid som helst att gå in med nyckel när man ska ut och arbeta en tidig morgon, säger Fredrik Larsson.

  Hur mår du efter de dramatiska händelserna?

  – Jag är mest trött nu. Det var ett rejält adrenalinpåslag i natt och det var ganska svårt att somna. I morgon får jag hämta ut kempreparaten hos polisen i Ystad. Skönt ändå att allt är kvar, säger han.

  Relaterade artiklar

  Till toppen