Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 mars 2016

  Ny smittskyddslag för djur klubbad i EU-parlamentet

  De sista pusselbitarna i EU:s nya djurhälsopaket faller på plats. I dag, tisdag, röstade EU-parlamentet igenom smittskyddsdelen.

  Jasenko Selimovic.
  Jasenko Selimovic.

  Omröstningen i EU-parlamentet var den formella bekräftelse som behövdes efter att parlamentariker och medlemsländer kom överens i sak i juni 2015.

  Viktigt med djurhållares ansvar

  Det nya smittskyddsregelverket lyfter sambandet mellan djurens hälsa och folkhälsan, vikten av förebyggande arbete och lägger tyngd på minskad antibiotikaanvändning. Varje djurhållares ansvar för att djuren mår bra och att läkemedel inte överutnyttjas är också centralt.

  "Svårare att dölja i framtiden"

  Lagförslaget har lotsats genom EU-parlamentet först av Marit Paulsen (L), och sedan av hennes efterträdare Jasenko Selimovic (L).

  – Det kommer att vara mycket svårare att dölja dålig djurhållning med antibiotika i framtiden, sa Jasenko Selimovic vid en presskonferens efter omröstningen.

  Röstar på torsdag

  Lagen träder i kraft 2021.

  På torsdag väntas EU-parlamentet rösta igenom en annan del av djurhälsopaketet, en lag om veterinära läkemedel. Den tredje delen, om läkemedel i foder, har det uppenbarligen varit svårare att nå enighet om. Den är ännu inte redo för behandling av hela parlamentet.

  Relaterade artiklar

  Till toppen