Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 juni

  Ny skörd sätter press på spannmålsmarknaden

  Den nya skörden är i gång och skapar prispress på börserna. Maltkorn beskrivs som förlorare på coronakrisen medan grynhavre, rapsfrö och brödvete lyfts fram som vinnare av spannmålshandlarna.

  Terminspriserna på den nya veteskörden på euronextbörsen i Paris var i slutet på maj uppe i över 190 euro per ton. Bakgrunden var framför allt oro för torka i Ryssland, världens största exportör av vete. Sedan dess har regn lugnat marknaden och gjort att priserna fallit tillbaka något igen. USDA:s senaste rapport visar på en högre produktion av vete jämfört med prognosen i maj. Lagren i världen fylls på och väntas återigen slå rekord.

  – Det är vanligt att vi ser en prisnedgång när vi är så nära ny skörd, veteskörden i USA har redan börjat, säger Victor Ebel, spannmålschef på Svenska Foder.

  Under midsommarhelgen har stora delar av Sverige också fått välbehövligt regn även om det kan vara försent för höstsådda grödor där torkan varit värst. I Europa varierar också utsikterna för skörden. I exempelvis Tyskland, Frankrike och Storbritannien uppskattas torra förhållanden få negativ påverkan på skörden, enligt EU-kommissionens senaste rapport.

  – Lagren i Europa är inte jättestora på vete vilket kan leda till att vi förhoppningsvis får upp priserna lite framöver, säger Per-Arne Gustavsson, VD på BM Agri.

   Per-Arne Gustavsson, VD på BM Agri.
  Per-Arne Gustavsson, VD på BM Agri.

  Konsumtionen nytt frågetecken

  Att den svenska kronans värde mot euron och dollarn svängt kraftigt under coronautbrottet i världen får en stor påverkan på svenska spannmåls- och oljeväxtpriser. En svag svensk krona ger ett betydligt högre pris i Sverige. Coronaepidemin ändrar också konsumtionsmönstren globalt. Ett exempel är lägre konsumtion av majs i USA då minskad bränsleförbrukning blev ett hårt slag för etanolindustrin.

  – Normalt sett brukar tillgången i marknaden vara det största frågetecknet. Konsumtionen har gått att förutse men i coronatider är detta mycket svårare, säger Mikael Jeppsson, chef på spannmålsenheten Lantmännen Lantbruk.

  Läge att prissäkra raps

  Priset på rapsfrö sjönk också kraftigt i samband med råoljeprisets stora fall men har sedan hämtat sig när råoljepriset åter gått upp något. Ökad efterfrågan på proteinråvaror till foder till följd av att utbudet av drank från etanolindustrin drastiskt sjönk gav också en extra skjuts till betalningen för rapsfrö.

  – Rapspriserna är värda att titta på och säkra en del av sin skörd om man inte redan har gjort det, säger Per-Arne Gustavsson, BM Agri.

  Grynhavre tar täten

  Maltkorn har varit en stor förlorare på marknaden eftersom ölkonsumtionen kraftigt minskat på grund av uppskjutna idrottsevenemang och andra sociala tillställningar. Hur marknaden blir framöver hänger på hur pandemin utvecklar sig och vilka restriktioner det blir framöver.

  – Grynhavre är däremot en vinnare på marknaden. Vi har tidigare haft en prismässig fördel för maltkorn jämfört med grynhavre men nu är situationen den omvända, säger Mikael Jeppsson, Lantmännen.

  Victor Ebel, Svenska Foder, lyfter också fram brödvete som vinnare.

  – Riktigt fint svenskt exportvete med 11,5 procents protein hittar vi alltid en bra avsättning för, säger han.

  Relaterade artiklar

  Till toppen