Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 2 april

  Bättre framförhållning för att klara nästa kris

  Coronapandemin har inte resulterat i någon livsmedelsbrist. Trots det behövs bättre framförhållning - ingen vet hur nästa kris ser ut, skriver Livsmedelsverket och Jordbruksverket i en ny rapport som lämnats till regeringen.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Jonas Ekströmer/TT

  Rapporten ”En robust livsmedelsförsörjning vid kriser och höjd beredskap” har tagits fram på uppdrag av regeringen som ett led i arbetet för att stärka beredskapen inför kriser framöver.

  Uppdraget gavs till Livsmedelsverket och Jordbruksverket i september förra året med målet att de skulle analysera hur pandemin påverkat livsmedelsförsörjningen i landet.

  I stora drag visar rapporten att försörjningen av livsmedel inklusive dricksvatten fungerade väl under pandemiåret 2020. Dock har företagen i livsmedelskedjan upplevt vissa störningar och oro för framtida konsekvenser.

  ”För att vi ska få säkra livsmedel på vårt bord måste en lång kedja med många aktörer fungera. Tillgången på arbetskraft och varor hotas när gränser stängs eller chaufförer inom åkeribranschen är sjuka eller måste vara hemma”, skriver Catrin Molander, chef på beredskapsenheten på Jordbruksverket, i en kommentar till rapporten.

  Läs mer: Svensk matexport ökade med tre miljarder under pandemiåret

  Åtgärdsförslag

  Flera livsmedelsföretag ställde om förra året för att stödja vårdens behov. Den typen av omställningar är det viktigt att företag fortsatt planerar inför, liksom att myndigheter kan möta och stödja initiativen, står det i rapporten.

  Utifrån rapportens slutsatser har Livsmedelsverket och Jordbruksverket lagt fram en rad åtgärdsförslag.

  Bland annat efterfrågas ett sätt att lättare kunna dela information mellan myndigheter och näringsliv för att få en helhetsbild.

  ”Vi ska ta med oss lärdomar från pandemin i vårt fortsatta arbete men det är viktigt att Sveriges livsmedelsberedskap bygger på en bredare hotbild med flera scenarier”, skriver Mattias Åsander, områdeschef på Livsmedelsverket.

  Landsbygdsministern nöjd

  Rapporten lämnades till regeringen på onsdagen.

  ”Jag är väldigt nöjd med att vi nu får en fördjupad bild av hur pandemin har påverkat förhållandena inom livsmedelskedjan och livsmedelsförsörjningen. Det blir tydligt vilka förutsättningar som behöver finnas för att produktion, handel och transporter av livsmedel ska fungera väl. God tillgång till säker mat är en nödvändighet och helt grundläggande för att samhället i stort ska fungera”, skriver landsbygdsminister Jennie Nilsson, i ett pressmeddelande.

   ”En trygg livsmedelsförsörjning är en viktig del i arbetet med att stärka Sveriges beredskap vid händelse av säkerhetspolitiska kriser och höjd beredskap, och för att stå bättre rustat även vid fredstida kriser, säger landsbygdsministern”, skriver Jennie Nilsson, landsbygdsminister.
  ”En trygg livsmedelsförsörjning är en viktig del i arbetet med att stärka Sveriges beredskap vid händelse av säkerhetspolitiska kriser och höjd beredskap, och för att stå bättre rustat även vid fredstida kriser, säger landsbygdsministern”, skriver Jennie Nilsson, landsbygdsminister. FOTO: Andreas Hillergren/Stina Stjernkvist/TT

  LÄS MER: Förlorade en miljon i veckan på pandeminLÄS ÄVEN: Nya utmaningar för att ta in utländsk arbetskraftLÄS OCKSÅ: Rapport belyser sårbarheten i svenskt lantbruk

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen