Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 7 januari

  Ny rapport visar jordbrukets okända säkerhetsrisker

  Det IT-baserade jordbruket gör det lättare för främmande makt att skada livsmedelsförsörjningen genom att slå ut jordbruksmaskiner, manipulera odlingsdata eller plantera falska sjukdomsrapporter. Det hävdar amerikanska Homeland Security som i en ny rapport slår larm om jordbrukets okända säkerhetsluckor.

   Moderna mjölkgårdar är redan i dag en högteknologisk industri ständigt uppkopplad mot datorer och internet. Arkivbild.
  Moderna mjölkgårdar är redan i dag en högteknologisk industri ständigt uppkopplad mot datorer och internet. Arkivbild. FOTO: Per Groth

  Moderna mjölkgårdar är redan i dag en högteknologisk industri där djur och utrustning är ständigt uppkopplade mot datorer och internet. Säkerhetsluckorna är omfattande, vilket ATL kunde visa i ett reportage från Guteruds gård i värmländska Långserud i augusti.

  Nu slår amerikanska myndigheten Department of Homeland Security larm om att växtodling kan vara minst lika sårbar, genom den nya tekniken för precisionsodling.

  Det hot som målas upp som mest slagkraftigt är att en utländsk makt eller en grupp aktivister förfalskar data om djurs eller växters hälsa och publicerar uppgifterna.

  Det kan ta veckor och månader av provtagning och laboratorieanalyser för att bevisa att ett larm om till exempel mul- och klövsjuka är falskt.

  Läs mer: Åtta tänkbara hot mot lantbruketLäs mer: Forskare vill lyfta fördelarna med precisionsodling

  ”Viktigt att vara medveten”

  Även data som används för att fatta beslut eller styra processer kan manipuleras och jordbruksmaskiner kan slås ut när de som bäst behövs.

  Ännu sårbarare blir gårdar där självkörande maskiner kombinerar data från satelliter och fasta basstationer i ett så kallat RTK-system. Systemen tar även ner data från ryska militärens GLONASS-satelliter. Om de blockeras i en konfliktsituation påverkar det precisionen som annars är på centimeternivå.

   Kristoffer Hultgren är handläggare för rymdfrågor på MSB:s avdelning för cybersäkerhet och skydd av samhällsviktig verksamhet.
  Kristoffer Hultgren är handläggare för rymdfrågor på MSB:s avdelning för cybersäkerhet och skydd av samhällsviktig verksamhet. FOTO: Privat/Mostphotos

  Kristoffer Hultgren är handläggare för rymdfrågor på MSB:s avdelning för cybersäkerhet och skydd av samhällsviktig verksamhet och håller med om slutsatserna i den amerikanska rapporten.

  – Det är viktigt att vara medveten om alla risker och all sårbarhet man bygger in i sina system. Samtidigt får man inte vara främmande för ny teknik, för när den fungerar så är den en otroligt bra hjälp.

  Att främmande makt manipulerar data från satelliter är inte ovanligt.

  – Senast hände det i höstas under militärövningen i Nordnorge, när Ryssland misstänks ha stört ut GPS-signaler över stora områden så att trafikflyg fick använda annan teknik för att navigera.

  En konflikt kan inledas med små störningar på GPS-systemet.

  – Den nya typen av krigföring handlar ofta om att utnyttja luckor mellan det militära och det civila, vilket destabiliserar hela samhällsstrukturen. Det kan till exempel handla om att vilseleda GPS-signalen så den visar lite fel utan att man kanske ens vet om det.

   En drönare sprider växtskyddsmedel i byn Shanfeng i Jiangxi-provinsen i östra Kina. Arkivbild.
  En drönare sprider växtskyddsmedel i byn Shanfeng i Jiangxi-provinsen i östra Kina. Arkivbild. FOTO: Xinhua News Agency

  Använd ny teknik – bli inte beroende

  System som även bygger på data från drönare, vilket blir allt vanligare i USA, öppnar för ännu en sårbarhet. De flesta tillverkare finns i Kina. Därmed kan kinesiska staten spionera på jordbruk och infrastruktur.

  Ett företag som nu beskrivs som ett säkerhetshot i medierna är telekomjätten Huawei.

  – Men vi vet ingenting om andra kinesiska företag, säger Kristoffer Hultgren.

  Hans råd till svenska bönder är att använda ny teknik – men inte bli beroende av den.

  – Satelliterna är det första som slås ut vid en konflikt så man behöver ha kvar den gamla tekniken och veta hur man använder den.

   Det hot som målas upp som mest slagkraftigt är att en utländsk makt eller en grupp aktivister förfalskar data om djurs eller växters hälsa och publicerar uppgifterna. Arkivbild.
  Det hot som målas upp som mest slagkraftigt är att en utländsk makt eller en grupp aktivister förfalskar data om djurs eller växters hälsa och publicerar uppgifterna. Arkivbild. FOTO: Börge Nilsson

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen