Ny pyrolysanläggning gynnar både klimat och jord
Restprodukter från jordbruk ska ge klimatsmart fjärrvärme och biokol i ett nytt samarbete mellan företagen Skånefrö och Ecoera.
Skånefrö och innovationsbolaget Ecoera har startat ett nytt projekt som finansieras av Naturvårdsverkets program Klimatklivet. Planen är att producera biokol och fjärrvärme med hjälp av restprodukter från jordbruket.
Ny anläggning i Hammenhög
Nu ska en industriell anläggning för tillverkningen byggas och den kommer att ligga intill Skånefrös anläggning i Hammenhög. Processen att göra biokol av restprodukterna från jordbruket kommer att ske genom pyrolys. Biokolet är fixerat kol från luftens koldioxid och när den myllas ned i jorden fungerar den som en kolsänka samtidigt som biokolet har en god förmåga att behålla fukt och näringsämnen i jorden.
Anläggningen kommer att kunna ge fjärrvärme till 60 nya kunder och även värma en algproduktionsanläggning som drivs av SimrisAlg.
”Vi ville gå ett steg längre än att bara vara klimatneutrala. Genom pyrolysanläggningen kommer vi att kunna erbjuda klimatpositiv fjärrvärme”, säger Skånefrös vd Sven-Olof Berhhoff i ett pressmeddelande.
Klimatpositiv effekt
Budgeten för projektet ligger på 31 miljoner kronor.
”Projektet är världsunikt genom att jordbruksrester ger klimatpositiv – alltså koldioxidnegativ – värme till samhället. Ju mer värme som används hos slutkunden ju mer klimatskadlig koldioxid tas bort från atmosfären. Modellen kan dessutom spridas globalt i alla områden som har värmebehov och tillgängliga jordbruksrestprodukter”, säger David Andersson, vd för Ecoera i ett uttalande.
PROVA PREMIUM FÖR 1 KRONALås upp alla kvalitetsartiklar på atl.nu härLÄS MER: Bättre skörd med biokolLÄS OCKSÅ: Setra vill producera biooljaPREMIUM: Bucht: ”Självklart att betala för nyckelbiotoper”PREMIUM: Modern mila ger kol och gas
Det här är biokol
Biokol framställs genom att organiskt material som trä, trädgårdsrester eller matavfall hettas upp till en temperatur mellan 300 och 1000 grader i en ugn som inte släpper in syre.
Processen kallas pyrolys och flyktiga ämnen som metan, vätgas, vattenånga och kväveföreningar avges. Kvar blir träkol (om man bränt trä) eller svartkol (om man eldat exempelvis halm).
När träkol eller svartkol tillförs till odlingsjord kallas det ofta biokol. Biokol kan öka markens bördighet. Eftersom biokol har stor stabilitet bedöms det vara en möjlig kolsänka. Koldioxid från luften samlas in via växter som sedan förbränns med hjälp av pyrolys och omvandlas till biokol och deponeras i jorden under lång tid.
Källa: Wikipedia
Kommentarer
Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.