Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 november 2017

  Ny programvara underlättar viltskadebedömningar

  Bedömningar av viltskador i växande gröda kan vara svåra att göra exakta, men nu kommer ett polskt företag som utvecklat en programvara som ska göra det enklare.

   Med den polska mjukvaran ska det bli lättare att bedöma omfattningen på viltskador.
  Med den polska mjukvaran ska det bli lättare att bedöma omfattningen på viltskador. FOTO: Mostphotos

  Mjukvaran som företaget utvecklat använder en kombination av data från en UAV (drönare) och LIDAR-data. LIDAR-datan kommer från laser-skanningar som många stater har gjort av sina länder för att kartlägga nivåskillnader i terräng och vegetation. Den finns ofta tillgänglig i offentliga databaser.

  – Sedan skapar bilderna från UAV:n en 3D-karta över vegetationen och vi kan genom att jämföra dessa med LIDAR-datan få ut den exakta höjden på vegetationen och dela upp det i olika kategorier av skador, säger Przemyslaw Zelazowski från Agrocom Polska.

  LÄS ÄVEN: Här är drönaren som sprider mineralgödsel

   Przemyslaw Zelazowski på Agrocom Polska ser stora möjligheter för mjukvaran.
  Przemyslaw Zelazowski på Agrocom Polska ser stora möjligheter för mjukvaran. FOTO: Hans Dahlgren

  Vilka grödor kan ni bedöma skador i?

  – Egentligen alla. Mjukvaran vi har utvecklat har redan förinställningar för förväntad höjd och densitet på ett antal olika grödor.

  Letar partners

  Inledningsvis ska tjänsten rullas ut i Polen. Mjukvaran är klar men företaget jobbar nu med att hitta rätt affärsmodeller. Antingen ska man hitta samarbetspartners som gör drönarflygningarna och laddar upp datan till företagets server, som sedan skickar tillbaka resultatet, eller så säljs licenser på mjukvaran.

  – Det är under diskussion. Det krävs att den som gör det har en UAV med högupplöst kamera och väldigt hög precision på gps:en.

  LÄS ÄVEN: Pengar att tjäna med drönaren

  När får vi se det i Sverige?

  – Så fort det finns en samarbetspartner. Vi är väldigt öppna för samarbeten.

  Systemet blev inför Agritechnica belönad med en silvermedalj som en av årets bästa innovationer.

  – Det är faktiskt den första polska medaljen på Agritechnica. Det är vi väldigt stolta över.

  FACEBOOK: Gilla ATL Teknik på FacebookVIDEO: Vildsvinen jagas med tröskan i tyska majsfältetLäs fler teknikartiklar på atl.nu/teknik

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen