Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 30 januari 2018

  Ny potatis kan bli hälsovinnare

  Forskare på SLU har nu fått fram en ny typ av potatis för den som vill ha långsamma kolhydrater.

   Forskarna fann också att kokt potatis som lagrades ett dygn kan bli ännu nyttigare genom ett högre innehåll av resistent stärkelse, som fungerar som kostfibrer.
  Forskarna fann också att kokt potatis som lagrades ett dygn kan bli ännu nyttigare genom ett högre innehåll av resistent stärkelse, som fungerar som kostfibrer. FOTO: Mostphotos

  I Skandinavien tillhör potatis fortfarande stapelvarorna på påföljd att potatisstärkelse står för en stor del av energiintaget hos många människor.

  Nu har växtforskarna på programmet Mistra Biotech vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, fått fram en typ av potatis med högre andel av resistent stärkelse.

  Den typen av stärkelse tar längre tid för kroppen att smälta och fungerar som kostfibrer när den passerar kroppens matsmältningssystem. Det ger sänkta glukosnivåer och insulinreaktioner plus stimulerar mage och tarm.

  ”Om en ny potatis med hög halt av så kallad resistent stärkelse skulle bli tillgänglig för försäljning i framtiden skulle det få positiva hälsoeffekter”, skriver SLU i ett pressmeddelande.

  Forskningen visar att den nya potatisen också får ett högre innehåll av den resistenta stärkelsen, som blir ännu högre om den lagras ett dygn.

  Den nya potatisen har utvecklats med genetisk modifiering. Men det är svårt att få EU att godkänna sorter som utvecklats med genmodifiering. Därför Jobbar forskarna nu för att utveckla en ny liknande potatis med Crispr/Cas9, det som i daglig tal kallas gensaxen.

  LÄS OCKSÅ: Ny potatis skräddarsys för stärkelseindustrinLÄS OCKSÅ: Forskare välkomnade besked om växtförädlingsteknikPREMIUM: 800 markägare slåss mot kraftledningsplaner

  Nya potatisen

  Stärkelse innehåller normalt 25 procent amylos och 75 procent amylopektin.

  Syftet med projektet var att ta fram en potatis med högt innehåll av amylos.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen